Nieuws Binnenland

Shell CEO: gas, olie VS dragen bij aan wereldwijde energiezekerheid

Woensdag 7 maart 2012 17:58 AMSTERDAM (Dow Jones)--De stijgende Amerikaanse olie- en gasreserves, die worden gewonnen uit leisteen en diepwaterbronnen en de recente ontdekkingen in het noordpoolgebied, dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde energiezekerheid, aldus Royal Dutch Shell plc (RDSA) Chief Executive Officer Peter Voser woensdag.
"Deze ontwikkelingen waarborgen de continuiteit van de energievoorziening drastisch. Hier en elders in de wereld", aldus de bestuurder tijdens de IHS Cambridge Energy Research Associates conferentie in het Amerikaanse Houston.
De extra reserve, met name onconventioneel aardgas als schaliegas, "heeft de wereldwijde energie dynamiek reeds doen veranderen", stelt Voser, eraan toevoegend dat de hoeveelheid olie die door het westelijk halfrond wordt geimporteerd de komende tien jaar met ruim 50% zal afnemen.
De toename van de Amerikaanse energiereserves dragen tevens bij aan het economisch herstel van de Verenigde Staten, stelt de bestuurder, door het creeren van banen, een daling van de energiekosten en stimulering van industrieen als de chemiesector.
De exploitatie van onconventionele bronnen kent echter een aantal uitdagingen, waaronder de kritiek op de techniek van hydraulisch fractureren, ofwel fracken, waarbij onder andere chemicalien in het gesteente wordt gespoten om het gas te kunnen winnen. Milieuactivisten zijn van mening dat de methode de watervoorziening besmet en broeikasgassen genereert als gevolg van het weglekken van methaan.
Volgens de Shell-bestuurder is fracken veilig en is de methode reeds tientallen jaren getest en in het geval wel sprake was van onvolkomenheden "was dit het resultaat van slecht ontworpen putten. Wanneer een put goed wordt ontworpen en gebouwd is geen sprake van grondvervuiling".
Voser stelt dat hij de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama deelt om de details van de chemicalien die bij het fracken worden gebruikt bekend te maken. De bestuurder meldt in de Verenigde Staten op vrijwillige basis de informatie openbaar te zullen maken, "voor zover dit is toegestaan onder onze leverancierscontracten".
Voser benadrukt dat de sector de zorgen over het mogelijk weglekken van methaan "serieus dient te nemen". Hij benadrukt echter dat sommige studies omtrent de uitstoot van broeikasgassen "sterk overdreven" zijn, waarbij de maatregelen die bedrijven hebben genomen om de uitstoot tegen te gaan worden genegeerd, aldus Voser.
De bestuurder concludeert dat "het duidelijk is dat er meer onderzoek gedaan moet worden en er meer harde data nodig zijn om de effecten van het vrijkomen van methaan te begrijpen."

Door Angel Gonzalez; Bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 01; patrick.buis@dowjones.com

(END) Dow Jones Newswires
March 07, 2012 11:58 ET (16:58 GMT)

Reacties

  • Wat fijn zeg dat ze nog wat heroïne hebben gevonden..eh oh nee olie en gas. Jammer dat we er allemaal dood door gaan binnen een jaar of 30-40.

    W. Baaks 07 maart 2012 18:27:27

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed