Nieuws Buitenland

Beurs van Athene stijgt 14% op fusie Griekse banken

Maandag 29 augustus 2011 14:23 ATHENE (Dow Jones)--De Griekse aandelenbeurs stijgt maandag meer dan 14% op het nieuws dat twee van de grootste banken van het land, EFG Eurobank Ergasias SA (EUROB.AT) en Alpha Bank SA (ALPHA.AT) gaan fuseren.
De fusie, die voor het einde van dit jaar zijn beslag moet krijgen, zou de grootste bank creeren van Griekenland, waar de banksector voor steeds grotere uitdagingen staat door de schuldencrisis in het land.
De fusie zou moeten plaatsvinden door de uitgifte van vijf nieuwe aandelen Alpha Bank voor elke zeven aandelen Eurobank en door het ophalen van EUR1,75 miljard vers kapitaal middels een claimemissie en een converteerbare obligatie van EUR500 miljoen die zal worden gekocht door de Qatar Investment Authority.
De gefuseerde bank zou na de kapitaalinjectie een core Tier 1-ratio hebben van 14,0%. Daarbij is ook de impact van hun bijdrage aan de sanering van de Griekse staatsschuld meegerekend.
"Deze ontwikkeling wekt verwachtingen voor vergelijkbare stappen in de sector", zegt analist Natasha Roumantzi van Pireaus Securities. "En het lijkt erop dat er geld uit Qatar binnenkomt en dat is goed voor de sector en de markt."
Het fonds uit Qatar heeft nu al een klein belang van circa 4% in Alpha Bank.
Het aandeel van Alpha Bank staat maandag rond 13.35 uur 30% hoger op EUR0,57, Eurobank stijgt 29,5% tot EUR2,24. De algemene aandelenindex van de Atheense beurs stijgt 14%.
Griekse banken hebben sinds het uitbreken van de Griekse staatsschuldencrisis eind 2009 tot 90% van hun marktwaarde verloren, door ongerustheid bij beleggers over mogelijke verliezen op hun deelname aan een ruilovereenkomst voor Griekse staatsobligaties, krappe liquiditeit en het wegvloeien van spaartegoeden.

Door Stelios Bouras en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; amsterdam@dowjones.com

(END) Dow Jones Newswires
August 29, 2011 08:23 ET (12:23 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed