Nieuws Buitenland

Ierland houdt referendum over EU-begrotingspact

Dinsdag 28 februari 2012 17:37 DUBLIN (Dow Jones)--De Ierse regering zal onder de bevolking van het land een referendum houden over het begrotingspact wat binnen de Europese Unie voor meer budgetdiscipline moet zorgen onder zijn lidstaten. Dit verklaart de Ierse minister-president Enda Kelly dinsdag aan het parlement van Ierland.
De politieke coalitie in het land hoopte een referendum te kunnen voorkomen, omdat de bezuinigingen waartoe Ierland de afgelopen jaren gedwongen werd om financiele steun vanuit de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) te ontvangen, ervoor hebben gezorgd dat Europese instituten niet populair zijn onder de bevolking.
Mocht er tegen het begrotingspact gestemd worden, dan loopt Ierland het risico zijn toegang tot het permanente noodfonds van de Europese Unie; het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) kwijt te raken.
Analisten verwachten dat het referendum nog voor de zomer gehouden kan worden. Volgens recente polls zou een kleine meerderheid voor het begrotingspact stemmen.

Door Eamon Quinn. Vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com

(END) Dow Jones Newswires
February 28, 2012 11:37 ET (16:37 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed