Advies en analyse

Nogmaals inspelen op de eurocrisis

Zaterdag 17 maart 2012 17:33

De eerste twee keer was dat met succes (49 en 113% winst) en de derde keer ging het mis en was na een verlies van 46% het stoplossniveau bereikt.

Gemiddeld bleef er per positie 38% over. De Italiaanse rente is inmiddels gedaald tot 4,6% en dat betekent dat wij voor de vierde keer een shortpositie gaan openen.

Wij zijn namelijk nog steeds van mening dat landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje grote problemen hebben. Hard bezuinigen zorgt ervoor dat er minder belasting binnenkomt en er meer geld naar uitkeringen moet. Deze landen bevinden zich nog steeds in een neerwaartse spiraal.

Italië is een land dat zijn begroting wel op orde heeft. Zonder de rentebetalingen hebben zij zelfs een overschot op de begroting. Mochten de obligatiebeleggers de aanval op de periferie weer openen, dan schrikken ze van de hoge Italiaanse schuld van 120% van het bbp en loopt ook de Italiaanse rente weer op. Dit hebben wij al een paar keer eerder gezien.

De Italiaanse situatie (hoge schuld) is alleen houdbaar als het in de rest van Europa rustig blijft. Een oplopende rente kunnen zij niet gebruiken.

Wij spelen in op zo'n stijgende Italiaanse rente via een Turbo short van Royal Bank of Scotland (RBS). De onderliggende waarde is de Italiaanse obligatiefuture die genoteerd staat aan de Eurex, de Europese beurs voor derivaten.

Deze future loopt tot juni. De volgende future is die van september. Mocht de Turbo van de ene naar de andere future switchen, dan veranderen ook het stoploss- en het financieringsniveau, maar de prijs blijft gelijk. De rente staat inmiddels bijna op de laagste stand sinds begin 2011 en dat zorgt ervoor dat wij de waardering van de onderliggende waarde op 'goed' zetten.

Vanaf het huidige niveau is er meer ruimte voor een rentestijging dan voor een verdere rentedaling; de verhouding tussen rendement en risico is dan ook prima. Wij denken dat het startsein voor het oplopen van de Italiaanse rente door de Grieken gegeven zal worden. Iedereen denkt dat de druk daar van de ketel is, maar de nieuwe obligaties staan ook nog ver onder pari. Wij zijn geestdriftig over dit product.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Gebruiken we beurs.nl tegenwoordig om reclame te maken?

    Michel 18 maart 2012 13:55:20