Advies en analyse

Defensieve portefeuille +3,66% | Afscheid fondsen | Waardering op de beurs stijgt

Maandag 19 maart 2012 11:08

Hiermee heeft de Amerikaanse beurs de hoogste waardering bereikt sinds april 2011. De enige keer (de start was in 1871) dat er vanaf het huidige waarderingsniveau een flinke rally (zonder crash) kwam, was in 1995.

Klik hier voor een vergroting

Dat kwam doordat bedrijven, overheden en particulieren zich toen in een rap tempo steeds verder in de schulden staken. Deze drie groepen moeten nu hun schulden afbouwen. In ieder geval is er geen ruimte om deze verder te laten oplopen.

De rendementen die nu zullen komen, zullen in lijn liggen met wat er altijd gebeurde op dit waarderingsniveau. Dat zijn rendementen die lager liggen dan het gemiddelde rendement op aandelen.

Als koersen stijgen en wij vinden dat niet terecht, zoeken we naar verklaringen waarom we ernaast zouden kunnen zitten. Momenteel is elke grote westerse centrale bank bezig de markt met liquiditeiten te overspoelen.

De vraag is of die dezelfde impuls voor de economie hebben als de extra schulden van particulieren, bedrijven en overheden hebben gehad. Wij zijn nog niet overtuigd en kiezen voor de gebruikelijke route, wat betekent dat wij momenteel minder blootstelling willen hebben aan aandelen.

Afscheid

Wij nemen dan ook afscheid van twee fondsen. Ten eerste is dat de Lyxor Euro Stoxx50-ETF. Deze was opgenomen, omdat de leidende indicatoren van de VS waren gestabiliseerd. De winst van 10,0% was veel meer dan waarop wij hadden gerekend. Daarom gaat deze ETF eruit.

Het tweede fonds waar wij afscheid van nemen is Wolters Kluwer. De markt waarop het actief is, groeit nauwelijks. Daardoor heeft het bedrijf moeite om de operationele resultaten te verhogen. Hoewel wij meer dan 50% kasgeld aanhouden, doen wij het nog steeds 369 basispunten beter dan een rechtstreekse investering in de AEX Total Return index.

Update 19 maart:

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven