Advies en analyse

De strategie

Donderdag 29 maart 2012 13:05

Een van de aandelen die een duidelijk positief rente-op-rente-effect hebben, zijn de aandelen Shell. Dit fonds steeg vanaf het dieptepunt van de beurs in maart 2009 met 62,0%, terwijl de AEX 65,4% steeg.  

Tellen wij de herbelegde dividenden hier echter bij op, dan stijgt het rendement van de AEX naar 83,8%, maar Shell gaat naar 90,9%.  

Over een langere periode wint Shell het vrijwel altijd van de index. Sinds 1990 heeft Shell 554% rendement gemaakt.  

De AEX zit daarentegen op 339%. Door aandelen te kiezen die meer dividend betalen dan de index als geheel, is het bijna zeker dat op lange termijn de index verslagen wordt.  

Dividend maakt op langere termijn namelijk een groter gedeelte uit van het rendement dan koerswinst.
 

Albert Einstein noemde het rente-oprente- effect zelfs het achtste wereldwonder. Het negatieve rente-op-rente-effect bestaat er- uit dat geld verliezen bijna niet meer goed te maken is.  

De afgelopen tien jaar heeft de AEX twee keer een duik gemaakt van meer dan 50%, wat betekent dat de belegger twee keer meer dan een verdubbeling heeft moeten doormaken ter compensatie.

Een verdubbeling van de beurs duurt sowieso vele jaren. Als de belegger dit soort dalingen weet te voorkomen, gaat zijn portefeuille met grote sprongen vooruit.  

Daarom verzekeren wij onze aandelen altijd. Zie het als een brandverzekering van uw huis. De totale verzekeringspremie is veel kleiner dan het bedrag van uitbetaling bij brand en het is dus zeer onverstandig om de verzekering niet af te sluiten.  

Ten slotte proberen wij de portefeuille vooruit te helpen door posities in te nemen op extreme gebeurtenissen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Shell was leuk....vroeger. Nu vinden ze minder en minder olie in steeds gevaarlijkere landen (irak, nogeria)....geen slimme lange termijninvestering.

    Olie Dom 29 maart 2012 14:56:23
  • Albert heeft mij leren relativeren. Gewoon een miljardje hier en een miljardje daar zo komt het hier wel klaar. En gekkenhuis Nederland.. betalen maar.

    YanKees 29 maart 2012 13:55:56