Advies en analyse

Veel meer angst dan in 2007

Dinsdag 3 april 2012 14:35

De VIX-index meet de volatiliteit van de prijzen van opties met een looptijd van dertig dagen. Als beleggers vertrouwen hebben in de toekomst, zorgen zij voor kleine uitslagen. Doordat de kans groot is dat die uitslagen ook klein blijven, vragen handelaren dan weinig voor de opties die zij verkopen.

De VIX-index noteert dan op een lage stand. Op 16 maart noteerde de VIX 13,66. Dat is de laagste stand sinds juni 2007. Marktvolgers beweren dat dit betekent dat de prijzen van opties gedaald zijn tot de laagste stand in bijna vijf jaar. Dat is niet zo.

Lang lopende opties zijn duur

Kijk maar naar de verschillende VIX-futureprijzen; deze laten de verwachting van de VIX-spot in de komende maanden zien en zij zijn weer afgeleid van de langlopende optieseries. Dan zien wij dat bijvoorbeeld de achtmaandsfuture 71% hoger blijkt te liggen dan de achtmaandsfuture in 2007.

 

 

klik hier voor een vergroting

Om een uitspraak te doen over hoe de volatiliteit moet worden ingeschat, moet de belegger dus net als met grondstoffen naar de hele futurecurve (inclusief spot) kijken. Futures met een lange looptijd veranderen namelijk in futures met een korte looptijd en futures met een korte looptijd veranderen uiteindelijk in de spotprijs.

Doordat de VIX-index in een diepe contango verkeert, is het nu niet interessant om in te spelen op een stijgende spotvolatiliteit, ook al verwachten wij dat deze in de komende maanden flink zal gaan toenemen.

De stijging van de VIX-spot is al volledig ingeprijsd in de markt. Komt de stijging niet, dan gaat de futureprijs hard onderuit, komt ze wel, dan was het al ingeprijsd.

De belegger verdient alleen aan een extreme stijging van de VIX en dit zorgt voor een slechte verhouding tussen het rendement en het risico; daarom doen wij in het huidige klimaat niets met de VIX.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven