Advies en analyse

Klopt de freelunchstrategie?!

Dinsdag 10 april 2012 18:26

Jim Tehupuring van Royal Bank of Scotland kwam twee weken geleden met een tip om uw beleggingsresultaat substantieel te verbeteren. Zijn advies is om al uw aandelen te verkopen en er Turbo's voor terug te kopen.

Uw kapitaalbeslag daalt, maar u hebt wel dezelfde marktexposure. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld vierhonderd aandelen Shell te verkopen en er vierhonderd Turbo's Shell voor terug te kopen.

Hij beveelt aan een stoplossniveau te kiezen dat 50% onder de huidige koers ligt, zodat er geen risico bestaat dat het gestructureerde product voortijdig aan zijn einde komt. Hij wijst erop dat met Turbo's werken betekent: beleggen met geleend geld en daar moet natuurlijk rente over worden betaald.

Deze rente is afhankelijk van de eenmaands Euribor plus een opslag van 2 procentpunt. Totaal is dit minder dan 2,5%.

Arbitrage

En hier wordt het volgens Tehupuring interessant, want bij meerdere aanbieders zijn spaarrendementen mogelijk van 3%. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke kans.

Door uw aandelen te verkopen en om te wisselen in Turbo’s met een lage hefboom ontstaat een cashpositie die u tegen een hogere rente kunt stallen.

U betaalt minder dan 2,5% en ontvangt 3%. Zo verdient u voor dit deel eenvoudig 0,5 procentpunt extra op jaarbasis.

Tehupuring heeft gelijk dat dit een strategie is om meer geld te verdienen, maar wij zouden er toch twee belangrijke punten aan willen toevoegen.

Belangrijke punten

Het eerste is dat de belegger moet oppassen met het kijken naar spaarranglijsten. Er is een grote kans dat hoe hoger een bank op deze ranglijst staat, hoe moeilijker hij aan kapitaal kan komen bij andere banken.

Consumenten laten zich via hoge spaarrentes makkelijk verleiden om geld over te maken. Doe goed onderzoek of de bank waarnaar u het geld wilt overmaken wel veilig is.

Het tweede punt is dat Turbo's gestructureerde producten zijn. Dit betekent dat als er een afboeking komt van de schulden bij Royal Bank of Scotland, de Turbo's automatisch met hetzelfde percentage naar beneden gaan.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven