Advies en analyse

Amerikaanse recessie

Vrijdag 27 april 2012 15:43

Op basis van onder andere deze indicator verwachtten wij afgelopen herfst dat er in 2012 een recessie in de Verenigde Staten zou gaan komen.

Warmste winter

Na onze voorspelling volgde de warmste winter in honderd jaar in de Verenigde Staten. Het gevolg van een warme winter is dat economische activiteiten die normaal blijven liggen tot in de lente naar voren worden gehaald.

Denk dan niet alleen aan de bouwvakkers die meer kunnen werken in de winter, maar ook aan de bouwmarkt die de bouwvakkers van spullen voorziet of het extra geld dat de bouwvakkers aan consumptie zullen gaan uitgeven.

Macro-cijfers worden altijd gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. De cijfers in de winter gaan met een bepaald percentage omhoog en het percentage gaat in de lente met een bepaald percentage omlaag. Het doel van deze exercitie is om de cijfers vergelijkbaar te maken.

Doordat de wintereffecten veel minder negatief waren dan normaal, hebben de cijfers door de seizoenscorrectie een flinke stimulans gekregen. De vraag hoe groot het warmewintereffect is, is moeilijker te beantwoorden.

Misschien is er niet alleen activiteit naar voren gehaald, maar is er zelfs nieuwe activiteit ontstaan.

Cijfers

Maar de cijfers die de afgelopen tijd zijn uitgekomen, doen vrezen dat er alleen economische activiteit naar vóren is gegaan.

Economen verwachten aan het begin van de maand dat er 200.000 banen waren gecreëerd in de Verenigde Staten; het waren er maar 120.000.

Hetzelfde geldt voor de wekelijkse nieuwe uitkeringen; deze sprongen twee weken geleden totaal onverwachts omhoog, van 362.000 naar 388.000.

De Weekly Leading Index begon vorige week ook weer te dalen; in één klap gingen er twee punten van deze index af. Dit was de sterkste daling sinds de week van 5 tot 12 augustus 2011.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven