Advies en analyse

Eenvoudig een hoger rendement

Vrijdag 4 mei 2012 18:01

Het verslaan van een index is namelijk helemaal niet moeilijk. Dat komt door de manier waarop een index is opgebouwd: koers maal het aantal aandelen. Hoe hoger de uitkomst van deze berekening hoe zwaarder een fonds weegt in een index.

Waardering

Op de beurs komt het regelmatig voor dat een aandeel sneller stijgt dan de winst van dat bedrijf toeneemt. Hierdoor stijgt de waardering en daardoor neemt het toekomstige rendement van dat aandeel af. Een index geeft een dergelijk aandeel juist een grotere waardering.

Het is zelfs zo erg dat hoe groter de overwaardering, hoe zwaarder de weging en hoe belangrijker dat fonds is voor de totale stand van de index. In 1999 maakte Cisco 0,4% uit van de S&P500 en in 2000, na de grote stijging, was dat 4,0%. Dit betekent dat de S&P500 de daaropvolgende daling van Cisco veel zwaarder heeft laten meewegen dan de stijging.

Omgekeerd geldt voor ondergewaardeerde aandelen hetzelfde. Hoe groter de kans op een grote stijging, hoe kleiner de weging. Doordat bijna elke index op de wereld op deze manier is opgebouwd, is het verslaan ervan niet moeilijk. Dit fenomeen is er de oorzaak van dat mensen denken dat beleggen met geluk te maken heeft.

Dieren

Zij hangen een fondsenpagina op een dartbord en gooien er een paar pijltjes op of zij laten een dolfijn of een gorilla een paar fondsen kiezen. Hiermee verslaan zij dan vaak de benchmark. De belegger hoeft tegenwoordig niet te gaan darten of een cursus dierentemmen te volgen.

Steeds meer partijen gaan over tot het uitgeven van ETF’s waarbij de aandelen in een index gelijk gewogen zijn; dat is progressie

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven