Expert Opinie

Spoor bijster

Nico A. Inberg | Dinsdag 21 juni 2011 15:31

Foto van Nico A. Inberg

De internationale beurzen zijn van slag. Volkomen het spoor bijster sinds het uitbreken van de Griekse financieringstragedie. Doordat speculanten de lege handelsboeken van de Griekse staatsobligaties nog verder omlaag drukken koppen de kranten dagelijks met een nieuw record aan rente. In feite is dit op niets gebaseerd, de Grieken betalen (als ze betalen) gewoon de originele couponrente, alleen de waaghalzen die op dit niveau deze obligaties aanschaffen ontvangen momenteel een dikke 25 procent. Je zou denken dat de ECB, die vastberaden is Griekenland niet failliet te laten gaan omdat dat alleen voor hen al een enorme strop betekent, deze papieren rommel wel opvangt. Maar kennelijk zijn ze daar mee gestopt omdat de planken al vol liggen met soortgelijk papier.

Voor beleggers is het moeilijk door alle problemen die zich momenteel voordoen een helder beeld te krijgen van de wereldeconomie. Vorige week, bij het doorlichten van een effectenportefeuille van een vermogende particulier, kwamen we erachter dat het zogenaamde 'veilige " beleggen ook niet meer veilig is. De staatsobligaties van Duitsland, Nederland en Finland staan te boek als het meest safe, maar dat betekent dus ook dat de koersen hiervan behoorlijk zijn opgelopen. Door de angst in de markt vluchten teveel beleggers in deze 'safe haven' waardoor straks bij een beter beursklimaat deze koersen behoorlijk af kunnen komen. Hierdoor kan dus geld verliezen ondanks dat er gekozen is voor een veilige belegging.

Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar solide bedrijven met een hoog dividendrendement. In tegenvallende tijden zoals afgelopen anderhalve maand kan het rendement opgekrikt worden door het schrijven van call-opties. Uiteindelijk groeit de wereldeconomie jaarlijks met zo'n 5 procent, de wereldbevolking neemt behoorlijk toe en de grote multinationals gaan hiervan profiteren.Het is misschien voor de korte termijn een rustgevend idee om geld in Nederland of Duitsland te stallen tegen 3 procent maar uiteindelijk zal de belegger hier niet wijzer van worden. Alleen de inflatie al doet dit rendement teniet.

De problemen met de Grieken hebben momenteel de overhand in de media, en als dit over is komt er wel weer iets anders maar ondanks al deze ellende wordt er dit jaar toch een behoorlijke economische groei geboekt. Ik sluit dan ook niet uit dat na de zomer, wanneer de volumes weer terugkeren, de grote bedrijven hun opgepotte cash eindelijk aan het werk zullen zetten. Tezamen met het enorme potentieel aan geld in de geldmarktfondsen moet dit voorde AEX het koersdoel van 380-400 opleveren.

Tot die tijd dansen wij de sirtaki..............

Reacties
 • Beleggers worden kopschuw van keer op keer benadrukken van slecht nieuws in de media. En er is veel slecht nieuws. Maar ondertussen draait de boel ook gewoon door. Beurs is afspiegeling van vertrouwen en door de klrachteloze europese leiders is het vertrouwen momenteel ver zoek. Kijk echter niet raar op als door een paar betere berichten( Amerikaanse huizenmarkt bijvoorbeeld) de boel opeens de andere kant opvliegt

  johan klaver 23 juni 2011 16:16:29
 • STOP met kopen! zelfs trichet geeft nu toe dat alle seinen op ROOD staan

  henk 23 juni 2011 12:31:54
 • Hier kan ik nog aan toevoegen, dat als de AEX eind deze maand niet op 343,83 staat, of hoger, we dan op maandbasis een hele slechte grafiek hebben, en het onvermijdelijk is, dat we weer terug gaan naar 195. Dus dat wordt krap, 1 weekje nog......

  peter hendriks 23 juni 2011 08:34:45
 • Je moet maar durven!. Een jaar lang roepen dat de beurzen alleen maar kunnen stijgen en als de beurzen vervolgens fors onderuit gaan, roepen dat niet de 'analist, maar alle beleggers het spoor bijster zijn!

  Gerrit 22 juni 2011 16:33:18
 • Terechte opmerking over dat rtl-z , die gaan nu al s,ochtens 0m 9.30 gebruik maken van een waarzegster en wichelroede loper. Als die door hun fantasie ontstane sensatie-temple of doeme en negatie-somberer niet zou bestaan , dan hadden ze een echt baantje moeten zoeken .Maar dan moet je wel een echte journalist zijn met een realistische onafhankelijke visie . Niemand zit op ze te wachten , die lui stralen zo,n doem senario uit .En dan die grafstemming in dat studio-annex reclame bureau t.b.v z.g.n analisten . Als ze het zo goed wisten zaten ze daar niet dagelijks de groots mogelijke onzin uit te kramen. Dan zou je nu man/vrouw in bonus zijn en lekker uitslapen.

  willem 22 juni 2011 14:10:44
 • na PAPAndreou halen ze binnenkort MAMAndreou nog uit de kast.... die is nu reserve....ze gaan weer bezuinigen bij de gewone mens, die grieken, je hoort niks over aanpak van de echte problemen, de belastingontduikers

  peter hendriks 22 juni 2011 09:16:48


Disclaimer

De auteur schrijft deze expert opinie op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze expert opinie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.