Nieuwe producten

Dit is 't gewoon niet

Zaterdag 23 juli 2011 17:17

Dit gestructureerde product hoort thuis in de memorycategorie. In het huidige klimaat zijn wij positief over dit soort beleggingen, maar over dit product kunnen wij niet echt enthousiast worden.

Wilgenhaege komt met de High Income AC 10/80-2014. De belegger krijgt jaarlijks een coupon van 10% mits de Eurostoxx50 met niet meer dan 20% vanaf de startdatum gedaald is.  

De startkoers is het slot van 22 juli. Mocht de koers van de Eurostoxx50 op de jaarlijkse peil datum hoger staan dan de startkoers, dan wordt de note vervroegd afgelost.  

Mocht de belegger een coupon hebben gemist en de volgende keer wel aan de voorwaarden hebben voldaan, dan krijgt hij de gemiste coupons ook uitbetaald.

Aan het eind van de looptijd is er gedeeltelijke garantie. Mocht de Eurostoxx50 minder dan 20% onder de startkoers staan, dan volgt 100% aflossing van de nominale waarde; in het geval van een daling van meer dan 20%, krijgt de belegger het volledige verlies voor zijn kiezen.

Wij zijn met voorwaardelijke garantie nooit blij. Is het verlies zodanig groot dat de belegger het zelf kan dragen, dan is er garantie.  

Maar is het verlies zo groot dat hij het niet zelf kan opbrengen, dan is het volledige verlies voor hem. Verzekeringen zijn alleen handig als er bij extreme gebeurtenissen wordt uitbetaald.

Wij vinden het ook jammer dat de aanbieder van dit gestructureerde product het met veel te veel marketinggedachten in elkaar heeft geschoven.

Het klinkt natuurlijk leuk: 10% coupon, maar de belegger moet daarvoor wel 102% betalen van wat hij werkelijk krijgt. Die 10% gaat over het getal 100 en niet over de 102.

Maar een hoge coupon op de voorkant van de brochure trekt natuurlijk makkelijk nieuwe investeerders.

Eurostoxx-50

De looptijd is met drie jaar erg kort. Als er het komende jaar een flinke daling komt op de beurs, is de kans groot dat er te weinig tijd is om de gemiste coupons binnen te tikken.  

De Eurostoxx50 staat immers vier jaar na de vorige top nog 41% daaronder. Dit product lijkt veel op de Barclays Bank PLC 6,5% One Touch Note 2, maar omdat de Wilgenhaege High Income AC 10/80-2014 met veel meer risico in elkaar is gezet, zijn wij hierover een stuk negatiever.  

Ten eerste is de looptijd bijna dubbel zo kort (drie om vijf jaar). Het garantieniveau ligt dubbel zo ver weg (20% om 40%). En de coupon bij Barclays is met 6,5% weliswaar lager dan de 10% van Wilgenhaege, maar die 3,5% verschil krimpt naar 1,5% als het product maar één jaar loopt.

Wilgenhaege

Daarom staat het totaaloordeel van Beleggers Belangen op rood.

Karel Mercx, 23 maart 2011


Laatste reacties op deze productrecensie

  • Nog geen reacties gegeven