Nieuwe producten

Opvallende beleggers

Maandag 15 augustus 2011 15:55

De beleggingsfilosofie van Indexus spreekt ons aan. Niet achter de kudde aanhollen, maar proberen te profiteren van extremen. Bij Indexus blijken echte beleggers aan de knoppen te zitten.

In de discussie actief (beleggingsfondsen)of passief beleggen (trackers) zijn de diverse aanbieders zich aan het ingraven.

De meerderheid van de beleggers vindt dat 'passief' de juiste manieris. Waarom zou een belegger veel meerkosten betalen als de resultaten regelmatig slechter zijn dan die van de benchmark?

Veel professionals gaan voor actief; als de benchmark-huggers en de niet geconcentreerde portefeuilles eruit worden gehaald, blijkt toch dat de index regelmatig verslagen wordt.  

Indexus

Beiden kampen verwijten elkaar het helemaal mis te hebben. In deze discussie valt Indexus op.

Dit is een partij die voor de Nederlandse particuliere belegger portefeuilles samenstelt op basis van trackers.  

In hun handleiding Beleggen met Trackers (lezen, is goed!) behandelen zij ook de nadelen van trackers.  

Hierdoor werden wij nieuwsgierig naar de manier waarop Indexus portefeuilles opbouwt, zie de grafiek voor een voorbeeld en het kader hiernaast voor ons commentaar.

Portefeuille

Wij hebben een discussie gehad over een belegger met een kleine portefeuille, die €25.000 wilde beleggen en een matig offensief risico profiel heeft. Het eerste dat ons aan de portefeuille opviel, was dat er alleen maar beleggingen in euro's in zaten.  

De reactie was dat het niet verstandig is voor een startende belegger om, wanneer andere valuta's hard zijn opgelopen, er nog een keer achter aan te hollen. De kans is groot dat de belegger dan te laat is en hij zijn geld verliest.  

Dat komt overeen met ons advies dat de 'veilige valuta's' nu zijn overgewaardeerd. Wij waren ook nieuwsgierig hoe een portefeuille bij Indexus wordt opgebouwd. Krijgt de belegger in één keer een portefeuille of wordt deze langzaam opgebouwd?  

Stel dat de AEX nu op 370 had gestaan, dan kan het bij Indexus vele maanden duren voordat een portefeuille is opgebouwd. Dat is het niveau dat de huidige posities van andere portefeuilles worden afgebouwd en dan is het niet goed om er bij nieuwe beleggers meteen vol in te gaan.  

Op dit moment staat de AEX op 330 en Indexus denkt dat het door het negatieve sentiment op de beurzen mogelijk is dat er een opluchtings-rally komt, waardoor de nieuwe portefeuilles wel redelijk snel opgebouwd worden.

Wij waren positief verrast dat er bij Indexus echte beleggers aan het roer staan die begrijpen waar zij mee bezig zijn.  

U kunt bij Indexus terecht vanaf €20.000 en u krijgt dan een portefeuille waar echt over nagedacht is.

Hoe doen ze het? De assetallocatie

De portefeuille die wij gezien hebben bij Indexus (zie het taartdiagram) ziet er goed uit.

Indexus

Deze bestaat uit een vaste kern die de portefeuille veiligheid moet geven en moet zorgen voor rendement.  

Die vaste kern omvat momenteel onder meer een belegging in de Duitse DAX (positie van 20%), want Indexus zit in dit klimaat liever in veilige grote beleggingen (dividend!).

Wanneer het beleggingsklimaat verbetert, schuiven zij op naar specifiekere beleggingen.

Kernbeleggingen

Om de kernbeleggingen heen zitten kleine beleggingen die voor extra rendement moeten zorgen, posities die onder andere uit de Stoxx Bank Index (6%) bestaan.  

Van de negentien verschillende sectorindices die te maken zijn van de 600 grootste bedrijven uit Europa, presteert de bankenindex dit jaar het slechtst van allemaal.  

Het kopen van beleggingen die niemand wil hebben en ze weer verkopen aan de hebzuchtige, is in het verleden altijd een verstandige strategie geweest.

Beleggers vinden dit soort posities vaak niet fijn, maar het valt in Indexus te prijzen dat ze deze toch opnemen. Kijken wij naar de individuele posities in de portefeuille, dan krijgen de meeste een oranje verkeerslicht.  

De voornaamste reden daarvoor is dat deze beleggingen de afgelopen jaren voor een enorm rendement hebben gezorgd en het zeker is dat dit de komende jaren niet gaat gebeuren. Dit betekent niet dat de portefeuille volledig blootstaat aan koersdalingen.  

Ook short

Wanneer het huidige beleggings klimaat verslechtert (lees: DAX op 6700), kan Indexus ook ETF's in portefeuille nemen die profiteren van koersdalingen. Daarom staat de verhouding tussen rendement en risico op groen.

Analyse-Indexus

Wij hebben Indexus gevraagd mutaties in deze portefeuille door te geven en zullen bekijken of wij hiervan ook onder de indruk zijn.

Karel Mercx
, 29 juli 2011


Laatste reacties op deze productrecensie

  • Nog geen reacties gegeven