Nieuwe producten

Nu wél heel interessant

Woensdag 31 augustus 2011 11:14

De koersdalingen hebben ons niet geestdriftig gemaakt over aandelen, maar zij hebben er wel voor gezorgd dat sommige gestructureerde producten heel interessant zijn geworden.

De AEX noteert rond waarden die voor het laatst gezien zijn in de zomer van 2009.  

De lezer van deze rubriek zal er niet van hebben opgekeken, want de afgelopen twee jaar hebben wij bijna wekelijks aangegeven dat de waardering van aandelen te ver is opgelopen en dat wij pas wilden kopen op lagere koersen.  

De oorzaak hiervan is dat de economie het slechtste herstel vanuit een crisis laat zien sinds de jaren zeventig, terwijl de beurs juist het beste herstel uit een crisis meemaakt sinds diezelfde jaren zeventig. Dat kan nooit goed gaan.  

Wij verwachten dat de dieptepunten van de kredietcrisis weer op de borden komen te staan.  

Omdat de Fed het officiële beleid heeft om sparen te ontmoedigen en schulden te stimuleren (de rente is bijna nul) zagen wij behalve kasgeld weinig alternatieven.

Extra mogelijkheden

Doordat de AEX 30% onder de hoogste stand staat sinds het beursherstel in maart 2009 een aanvang nam, zijn er een aantal mogelijkheden bij gekomen.  

De door ons geselecteerde Royal AEX-obligatie van RBS is een voorbeeld. Deze betaalt een vaste coupon wanneer de AEX op de jaarlijkse peildatum boven de 220 staat en lost aan het einde van de looptijd (30 juni 2016) altijd af op 100.  

De informatie is goed, de looptijd en verhandelbaarheid zijn goed, de verhouding tussen het rendement en risico is goed; kortom: een prima product, al moet wel bedacht worden dat de coupon niet cumulatief is.

Toch kreeg de Royal AEX Obligatie 330 met mogelijke coupon van 6% in december een rood totaaloordeel. De hoofdreden was dat de waardering voor de AEX toen veel te hoog was.

Door de koersdalingen is het nu mogelijk een obligatie AEX 220 met een coupon van 5% te krijgen. Die coupon is wel iets lager, maar het minimale niveau van de AEX ligt wel ruim 33% lager en er is al een daling van 30% geweest. Bovendien is de prijs nu 95,75 (bied: 95,50; laat: 96,00) en is er dus een paar procent koerswinst te realiseren.

Royal

Wij zijn nog steeds niet enthousiast over de aandelenmarkt, maar met dit soort gestructureerde producten kunnen wij wel de tijd uitzingen totdat wij weer verwachten dat er bovengemiddelde toekomstige rendementen mogelijk zijn.  Daarnaast proberen wij regelmatig wat in valuta's te doen.

Karel Mercx, 26 augustus 2011


Laatste reacties op deze productrecensie

  • Nog geen reacties gegeven