Nieuwe producten

Veel beter dan aandelen

Woensdag 14 september 2011 17:10

Voor de beleggers die net als wij geloven dat het de komende tijd niets wordt op de aandelenmarkt, is het GLG European Equity Alternative Fund een prima alternatief om de tijd door te komen.

Wij zijn structureel op zoek naar investeringsmogelijkheden als alternatief voor het langetermijnbeleggen in aandelen. Aandelen zijn namelijk flink overgewaardeerd.

GLG European Equity Alternative is zo'n alternatieve mogelijkheid. Dit is een fonds dat long, maar ook short kan gaan in aandelen.

Pierre Lagrange

Onlangs hadden wij een vraaggesprek met Pierre Lagrange, het hoofd van het portefeuillemanagementteam.

Zijn kennisniveau bleek indrukwekkend. Wat hij op de financiële markten kan winnen, is bijzaak voor hem; het allerbelangrijkste is dat hij wil weten hoeveel hij kan verliezen wanneer hij het mis heeft.  

Zo heeft hij bijvoorbeeld geen posities in Europese banken. Banken lijken goed gepositioneerd voor de toekomst, maar Lagrange is van mening dat de politiek een te grote invloed heeft op het rendement van de banken en niemand weet welke beslissingen de politiek de komende maanden gaat nemen.  

Modellen liegen

Met 80% onzekerheid neemt hij geen risico; hij neemt liever beslissingen waar 80% van de variabelen bekend is. Daarom heeft Lagrange ook een afschuw van economische modellen, omdat die altijd 'liegen'.

Ze extrapoleren de huidige situatie en daardoor mist de belegger elk omslagpunt. Als Lagrange een positie opent, kijkt hij ook altijd hoe belangrijk de macro-economische situatie voor deze positie is.  

De afgelopen weken hebben wij op de beurs kunnen zien welke impact 'macro' op aandelenkoersen heeft. Dit alles komt ook tot uitdrukking in zijn resultaat: dit jaar staat hij op een winst van 6%, terwijl de AEX, inclusief de uitkering van het dividend 17,8% is kwijtgeraakt.

Slechter bullmarkt

In een bullmarkt presteert dit fonds een stuk slechter dan een rechtstreekse investering in een aandelenindex. Tijdens het herstel na de crisis van 2008, bijvoorbeeld, steeg GLG European Equity Alternative 50%, terwijl de belangrijke aandelenindices verdubbelden.

GLG-European-Equity-Alternative-Fund

Omdat in een slechte markt toch een positief rendement wordt geboekt, staat de verhouding tussen rendement en risico op groen. Het fonds is overigens zeer duur.

De belegger moet van de rendementen 20% afdragen aan GLG en bovendien zijn de jaarlijkse kosten 2,75%. Het feit dat de belegger de afgelopen tien jaar in plaats van -25% (AEX inclusief dividend) een rendement gekregen zou hebben van 188,3% (gemiddeld jaarrendement in de dubbele cijfers), geeft echter ruimschoots de doorslag.

GLG-European-Equity-Alternative-Fund-beoordeling.

Lees ook:

Modelportefeuille presteert 19 procentpunt beter dan de AEX in 2011

Onze strategie

Koop Chinese A-aandelen

Karel Mercx(Twitter), 14 september 2011


Laatste reacties op deze productrecensie

  • Nog geen reacties gegeven