Nieuwe producten

Pas op voor een investering in Mongolië

Maandag 19 september 2011 19:02

Op de beurs van Mongolië zijn extreme rendementen mogelijk. De wereld is in sneltreinvaart aan het afkoelen en daarom is een investering in Mongolië op korte termijn niet aan te bevelen.

Het lijkt te mooi om waar te zijn, stond er in de e-mail van RBS aan de redactie van Beleggers Belangen.  

Het ging over het Mongolië-certificaat. Bloomberg-data laten zien dat in de voorgaande tien jaar het rendement op een investering in Mongolië zou uitkomen op 6382%.  

Dat is nog eens andere koek dan het verlies van 17% waar een belegger in de AEX tegen aan kijkt. Beide zijn uitgerekend in dollars.  

Om te zien of dit een interessante investering is, kijken wij eerst naar hoe deze rendementen zo extreem hoog konden zijn.

Mongolië heeft nauwelijks inwoners en een enorme natuurlijke rijkdom. Met grondstofprijzen die al tien jaar stijgen is het fijn exporteren. Daarnaast is het land ingesloten door Rusland en China; met twee BRIC-landen als buren is het prima zakendoen.

Heel veel bedrijven zijn al aanwezig in Mongolië. Onderzoek leert dat alles van American Express tot Ericsson investeert in Mongolië, uiter aard is er ook een luxe Apple-store.  

Alsof dit nog niet genoeg is, investeert China op flinke schaal in alles, van luxe hotels tot nieuwe infrastructuur aan toe.

Eén ding is zeker. Dit veroorzaakte een rendement van 6382% en de komende tien jaar is zo'n transformatie - en daarmee deze rendementen - niet nogmaals mogelijk.

Wat moet de belegger dan van een investering in Mongolië verwachten? De afgelopen jaren blijkt de beurs van Mongolië in lijn te bewegen met de beurzen wereldwijd. De hoogste stand bereikte de beurs van Mongolië op 4 september 2007, de S&P500 bereikte de hoogste koers ooit op 9 oktober 2007.

Ook de bodems na de eerste fase van de kredietcrisis lagen in de buurt van elkaar (S&P500: 9 maart 2009, beurs van Mongolië: 18 februari 2009). Ook nu is dat weer het geval. Tussen het hoogste en het laagste punt zit bij de beurs van Mongolië 43% en bij de AEX is het 29%.

Mongolie

Mongolië biedt dus geen bescherming tegen een Amerikaanse of een Europese crisis. Onlangs besteedde een groot aantal financiële media (onder andere de Financial Times en MoneyWeek) aandacht aan investeren in Mongolië.

Mongolië-certificaat

Daarnaast is beursgoeroe Marc Faber enthousiast. Zeggen dat het land onbekend is, gaat ons daarom te ver. Wij verwachten dat risicovolle beleggingen de komende tijd onder druk komen te staan, en Mongolië is een investering die harder omlaag gaat als de koersen kelderen.

Karel Mercx (Twitter), 19 september 2011

Lees ook:

Modelportefeuille presteert 20 procentpunt beter dan de AEX in 2011

Onze strategie

Koop Chinese A-aandelen


Laatste reacties op deze productrecensie

  • Nog geen reacties gegeven