Wereldwijd staan aandelenbeurzen te trappelen voor de poort van de volgende bullmarkt. Een enkele beurs, zoals de Duitse markt, is recent al doorgebroken. Maar de meeste aandelenmarkten, bijvoorbeeld onze eigen AEX, aarzelen nog wat onder hun all-time highs.
Door de rally van de afgelopen weken zijn vrijwel alle verliezen van dit voorjaar weer ingelopen.
De YTD-resultaten bij de Europese beurzen zijn (performance t/m 20 mei):
- DAX: +21%
- FTSE MIB (Milaan) +18,5%
- PSI (Lissabon): +15,5%
- Eurostoxx50: +11,5%
- CAC40 +7,5%
- FTSE100 +7,5%
- AEX +6%
- Bel20: +5,5%
Op Wall Street zijn de prestaties t/m 20 mei:
- S&P500: +0,15%
- Dow Jones: -0,15%
- Nasdaq Composite: -0,9%
- SOX: -2%
- Nasdaq Transportation index: -10%
In Azië zijn t/m 20 mei de volgende resultaten geboekt:
- Hang Seng in Hongkong: +17%
- China Shanghai Composite index: +0,5%
- Nikkei in Tokio: -6%
Prima technisch plaatje MSCI World-index
Deze keer bekijk ik de MSCI World-index, die het technisch prima doet. De wereldaandelenindex staat minder dan 1% onder zijn all-time high. Sinds begin april is de MSCI index ruim 19% gestegen. Dit jaar is de wereldwijde beursindex bijna 4,5% opgelopen. Sinds de bodem (van 2731,99 punten) van eind 2023 is de beurswaarde met 42% toegenomen. Sinds de herfstbodem van 2022 (rond 2367 punten) is de wereldwijde aandelenindex met 63% gestegen.
Het lijkt tegenstrijdig: aan de ene kant economische onrust en geopolitieke onzekerheid en aan de andere kant een stijgende MSCI World-index. Een belangrijke aanjager voor de stijging is TINA (There Is No Alternative). Wereldwijd zijn de alternatieven voor aandelen nog steeds niet overtuigend. Veel beleggers blijven daardoor toch in aandelen zitten, ondanks risico’s. Er is immers geen alternatief.
Uiteraard kijk ik alleen technisch naar de markten. Er zijn echter meerdere duidelijke fundamentele verklaringen waarom de wereldbeurzen — ondanks die onrust — toch krachtig zijn gebleven. Deze zijn onderaan dit artikel aangegeven.
Bij de prachtige rapportcijfers van de MSCI World-index, mag overigens het valutaeffect niet vergeten worden. Zo`n 60% van de aandelen in de MSCI World-index noteert in Amerikaanse dollars.
Koopsignaal gevalideerd
Het technische plaatje van de MSCI World-index is uitstekend. De enige uitdaging van dit moment is de aanwezigheid van het all-time high rond 3.910,71 punten (de top van 21 februari). Indien deze horde gebroken wordt, kan de uptrend worden hervat. Het eerst volgende koersdoel daarna ligt rond 4.440 punten.
Een belangrijk koopsignaal trad op nadat de top van begin 2022 rond 3250 punten werd gebroken. Vervolgens heeft de MSCI World-index een klassieke pullback gevormd, middels de hogere bodem exact boven die oude top.
Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie.

Meerjarengrafiek: MSCI World
De MSCI World-index kent meerdere klassieke koopsignalen:
- De doorbraak door top A is gevolgd door een klassieke pullbackbodem bij A1
- De doorbraak door top B is gevolgd door een klassieke pullbackbodem bij B1. Deze is echter tenietgedaan door de koersdaling naar B2
- De doorbraak door top C is gevolgd door een klassieke pullbackbodem bij C1
- De doorbraak door top D is gevolgd door een klassieke pullbackbodem bij D1

Waarom de MSCI World-index toch stijgt ondanks economische onzekerheid
1. Liquiditeit en renteverwachtingen
Centrale banken, en dan met name de Federal Reserve, sturen aan op rentepauzes of renteverlagingen. Dit voedt de hoop dat de piek in de rente achter ons ligt, wat positief is voor aandelen — vooral voor groeiaandelen zoals technologie. Beleggers zoeken rendement, en zolang obligatierentes stabiel blijven of dalen, blijven aandelen aantrekkelijk.
2. Sterke bedrijfswinsten (bij de leiders)
De MSCI World wordt gedomineerd door Amerikaanse megacaps zoals Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, etcetera. Veel van deze bedrijven hebben verrassend sterke winstcijfers en vooruitzichten laten zien. De “AI-hype” blijft een belangrijke aanjager voor technologieaandelen.
3. Dalende dollar werkt positief internationaal
Een zwakkere dollar ondersteunt opkomende markten en verlicht druk op buitenlandse bedrijven met schulden in dollars. Het verhoogt ook de winst in lokale valuta voor Amerikaanse multinationals die internationaal opereren.
4. Beleggers kijken vooruit
Aandelenmarkten zijn vooruitkijkend. De stijging kan duiden op vertrouwen in een zachte landing van de economie of zelfs een herstel in de tweede helft van het jaar. De handelstarieven en economische zorgen worden “ingeprijsd” als tijdelijke ruis.
5. Beperkt beleggingsalternatief (TINA-effect)
In veel delen van de wereld zijn de alternatieven voor aandelen nog steeds niet overtuigend (bijvoorbeeld in Europa of Japan). Veel beleggers blijven daardoor toch in aandelen zitten, ondanks risico’s — er is There Is No Alternative (TINA).
Kortom, de stijging van de MSCI World-index illustreert het vertrouwen van beleggers in winstkracht, liquiditeit en een milde economische landing, ondanks geopolitieke spanningen en zorgen over handel en inflatie. De kracht van grote techspelers en verwachtingen over lagere rentes wegen momenteel zwaarder dan de angst.
MSCI World-index bestaat uit 1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen
Deze wereldwijde aandelenindex volgt ruim 1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. De MSCI World-index wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie; de grootste bedrijven hebben een grotere invloed op de prestaties van de index. Van belang is de succesvolle pullback die deze wereldindex in de afgelopen maanden heeft voltooid.
Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)
Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.
U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!
Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.
Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.
|
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg @roycetostrams op Twitter