Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +9,46 926,25 +1,03%
  • DE40 0,00 23.269,01 0,00%
  • US500^ +59,59 6.084,88 +0,99%
  • US30^ +391,50 42.975,10 +0,92%
  • EUR/USD +0,00 1,1610 +0,28%
  • WTI -2,05 65,91 -3,02%
  • Gold spot -47,31 3.321,49 -1,40%

Trump luistert (af en toe) heus wel

Sinds begin april is het beursklimaat fors verbeterd. Trump lijkt minder impulsief, bedrijfsresultaten verrassen positief en beleggers vinden steun in stabiele rentes en afzwakkende inflatie.

Trump luistert (af en toe) heus wel

Op 8 april werd de bodem gezet, met name door zorgen over tarieven en het dreigement om Fed-voorzitter Powell te ontslaan. Sindsdien is het sentiment volledig gedraaid. De S&P 500 staat weer op het niveau van voor Liberation Day en dat geldt voor de meeste andere beurzen ook. Europese beleggers die in de Verenigde Staten beleggen, ondervinden echter nog altijd nadeel van de zwakke dollar, die zich nog niet heeft hersteld.

Trump stelt voorlopig gerust

Hoewel de dreiging van nieuwe tarieven nog boven de markt hangt, lijkt Trump enigszins tot bedaren te zijn gekomen en luistert hij soms naar zijn adviseurs. De ‘pauze’ van 90 dagen geeft beleggers ademruimte. De opluchting werd verder gevoed door de eerste handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook het opstarten van gesprekken tussen de VS en China draagt bij aan het positieve sentiment.

Beleggers zien een soort Trump-put onder de markt, met de bodem van de S&P 500 rond 4830 punten en een 10-jaarsrente van 4,5 procent als grens voor nieuw tarievenbeleid. Dat geeft vertrouwen en verlegt de blik van omlaag naar omhoog.

Een belangrijke steunpilaar onder het verbeterde sentiment zijn de sterk meevallende bedrijfsresultaten. Aan het begin van het cijferseizoen werd een winstgroei van 7,2 procent verwacht voor de bedrijven in de S&P 500. Inmiddels is dat opgelopen tot 12,8 procent – een forse meevaller. Veel bedrijven bevestigden hun outlook en pasten die niet aan vanwege het handelstarievenklimaat. Enkele Amerikaanse B2C-bedrijven toonden zich wel voorzichtig, maar de meeste bedrijven vonden creatieve oplossingen.

Obligatiemarkt blijft stabiel

De recente emissie van 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties verliep succesvol: er werd zonder problemen 42 miljard dollar opgehaald. Opvallend was het grote aandeel buitenlandse kopers, die 71,2 procent van de emissie voor hun rekening namen. Een dreigende meltdown op de obligatiemarkt lijkt daarmee voorlopig van de baan.

Ook het inflatienieuws werkt mee: de kern-PCE daalde recent naar 2,6 procent en de olieprijs is stevig gedaald. Hoewel de tarievendreiging blijft bestaan, lijkt die aan kracht te verliezen. Dat zou kunnen betekenen dat de inflatiestijging meevalt – en daarmee ook de renteontwikkeling.

Hoop op renteverlaging

Intussen zwakt de economische groei in de VS wel wat af. Dat zou de Fed mogelijk ruimte bieden om later dit jaar alsnog een renteverlaging door te voeren. Maar zelfs als dat niet gebeurt, is het huidige niveau van de 10-jaars rente (tussen 4,2 en 4,5 procent) acceptabel. Geen verrassing dus dat de Fed de rente onlangs onveranderd liet.

De Fed wil afwachten wat de inflatoire effecten zullen zijn van Trumps maatregelen. Die effecten worden pas later zichtbaar. De meeste analisten verwachten daarom pas in het laatste kwartaal een mogelijke renteverlaging. De lange rente in de VS blijft volledig afhankelijk van Trumps handelsbeleid. Bekend is dat Trump een 30-jaarsrente van boven de 5 procent niet wil. Daarmee is hij – of hij dat nou wil of niet – gebonden aan de grillen van de obligatiemarkten.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.