Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +10,00 926,79 +1,09%
  • DE40 0,00 23.269,01 0,00%
  • US500^ +48,74 6.074,03 +0,81%
  • US30^ +306,10 42.889,70 +0,72%
  • EUR/USD +0,00 1,1593 +0,13%
  • WTI -1,45 66,51 -2,13%
  • Gold spot -45,44 3.323,36 -1,35%

Wat zegt de Truflation Index?

Ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China blijft de inflatie verrassend laag. Wat zeggen alternatieve maatstaven zoals de Truflation Index over het echte beeld?

Wat zegt de Truflation Index?
Beeld: iStock

Vorige week publiceerde het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) het nieuwste inflatiecijfer. De consumentenprijsindex (CPI) steeg met 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooraf was op een toename van 2,4 procent gerekend. Ten opzichte van de vorige maand waren de prijzen met 0,2 procent gestegen, waar een stijging van 0,3 procent was verwacht. Ook de kerninflatie – zonder de volatiele energie- en voedselprijzen – nam minder hard toe dan waar analisten vanuit waren gegaan. Volgens het BLS betekende dit de kleinste toename van de prijzen sinds februari 2021.

Handelsoorlog en inflatie

Tegen de achtergrond van de ontketende handelsoorlog en de algemeen verwachte toename van de prijzen als gevolg daarvan, was dit zonder meer goed nieuws voor de markten. Maar hoeveel waarde moet hieraan gehecht worden? Betekent dit nu dat het met de gevolgen van die importheffingen voor de economie allemaal wel meevalt, of juichen beleggers te vroeg?

Als gevolg van de in april geëscaleerde handelsoorlog waren de inflatieverwachtingen wel fors opgelopen. Economen en analisten hielden al rekening met hogere prijzen en een lagere economische groei. De term stagflatie deed de afgelopen weken weer zijn intrede.

Tarieven blijven hoog

Natuurlijk, de overeenkomst tussen China en de Verenigde Staten is slechts van voorlopige aard. De tarieven van 125 en 145 procent zijn weliswaar van tafel, maar de tijdelijke tarieven blijven wel aanzienlijk hoger dan voorheen. Minister van Financiën Scott Bessent gaf min of meer de bandbreedte aan waarbinnen de tarieven zich zullen gaan begeven: een bodem van 10 en een plafond van 30 procent. Of eigenlijk 40 procent, want de overeengekomen 30 procent voor Chinese producten komt bovenop de reeds ingevoerde 10 procent.

Het effectieve tarief dat de Verenigde Staten op alle importen zal heffen, zou daarmee komen op 11 procent. Dat schaaft naar schatting 0,5 procent af van het BNP. De inflatie neemt naar schatting met 1 procent toe. Het zal hoe dan ook pijn doen bij vooral de kleinere Amerikaanse bedrijven die minder ruimte hebben dit door te berekenen. Het drukt op de winstmarges, de investeringen, de consumentenuitgaven, de werkgelegenheid en de economische groei. Desondanks is het verlies van de S&P 500 van bijna 20 procent volledig verdwenen.

Te veel optimisme

Zijn de markten te optimistisch? Dat zal de toekomst uitwijzen. De uitkomst van veel handelsovereenkomsten is nog niet bekend. De reacties van de Amerikaanse handelspartners op de verhoogde tarieven ook niet. Wel kan gesteld worden dat het met de verwachte toename van de prijzen tot op heden erg meevalt. De kosten van huisvesting waren weliswaar gestegen, maar dat werd tenietgedaan door onder meer de fors gedaalde brandstofprijzen.

Zo is de inflatie volgens het American Institute for Economic Research over de afgelopen drie maanden geannualiseerd gezakt naar slechts 1,6 procent. En niet alleen dit instituut, maar ook de Truflation Index duidt op een aanmerkelijk lagere inflatie dan uit de officiële overheidscijfers blijkt. De Truflation Index meet de inflatie realtime – en niet zoals de CPI met voortdurende vertraging – en komt nu uit op 1,58 procent.

Rente te hoog?

De Fed Funds Rate staat momenteel op 4,25–4,5 procent. De reële Fed Funds Rate zou met een inflatie van 1,6 procent uitkomen op 2,65–2,9 procent.

De Fed mag dan gelijk hebben met zijn onzekerheid ten aanzien van de gevolgen van de handelsoorlog, een reële rente van 2,65–2,9 procent is echter wel aan de hoge kant. Heeft de president dan toch gelijk met zijn voortdurende aanmaning de rente nu eens te gaan verlagen? Het probleem met dit soort zaken is dat we pas later zullen weten wie er uiteindelijk goed zat.

Outlook verrast positief

Ook uit de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal blijkt niets van ook maar enige groeivertraging. Maar, zullen velen zeggen, de importheffingen zijn daarin nog niet verwerkt. De vooruitzichten zijn van meer belang. Die zijn echter ook niet zo somber. Inmiddels hebben meer bedrijven hun outlook voor de rest van dit jaar naar boven bijgesteld dan naar beneden. De toekomst lijkt erg onzeker, maar de rally van de afgelopen weken komt niet helemaal uit de lucht vallen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.