Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +9,66 926,45 +1,05%
  • DE40 0,00 23.269,01 0,00%
  • US500^ +49,84 6.075,13 +0,83%
  • US30^ +327,00 42.910,60 +0,77%
  • EUR/USD +0,00 1,1598 +0,18%
  • WTI -1,67 66,29 -2,46%
  • Gold spot -42,86 3.325,95 -1,27%

KBC: VS 'permanent beschadigd'; Moody's vertrouwt het niet meer

Wat zijn de gevolgen als je een man tot president kiest die nergens verstand van heeft behalve het manipuleren van het volk?

Alarmsignaal over stijgende dertigjarige Amerikaanse rente

De status van het instituut 'Verenigde Staten' is volgens KBC Economics door diverse acties van president Trump 'permanent beschadigd'. Een gevolg daarvan is dat de, door de markt bepaalde, langetermijnrente weer sterk aan het stijgen is. Een alarmsignaal! Financiële markten kijken naar feiten en laten zich niet bullyen.

Moody's is het met de kwalificatie van KBC eens, gezien het feit dat de kredietbeoordelaar de VS de zogeheten AAA-status heeft ontnomen. Daarmee wordt de VS als minder betrouwbaar beoordeeld dan bijvoorbeeld Nederland.

Moody's

Moody's verlaagde de rating van de VS naar Aa1, een rating die bijvoorbeeld ook Oostenrijk en Finland hebben. De outlook is stabiel. Het credit rating-bureau wees in een toelichting op de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en toenemende rentelasten in de VS. "We geloven niet dat de huidige begrotingsvoorstellen die worden overwogen zullen leiden tot substantiële meerjarige verlagingen van de verplichte uitgaven en tekorten", aldus het ratingbureau.

Elon Musks DOGE

Maar ze hebben toch Elon Musk die het begrotingstekort wel even terug zou brengen door extreme bezuinigingen op allerlei essentiële voorzieningen. Hoe gaat dat eigenlijk?

Niet zo best dus.

De obligatiemarkt re(a)geert

KBC Economics legt uit: langetermijnrentes, zoals de 30-jarige, bestaan ruwweg uit twee componenten: inflatieverwachtingen en de zogenaamde reële rente. Die eerste bleven de afgelopen maanden relatief stabiel tussen 2-2.5%. Dat is de verdienste van de Fed, die met het strakke monetair beleid ervoor zorgt dat de financiële inflatieverwachtingen niet ontsporen. Het gros van de rentebeweging kent dus haar oorsprong in de reële component.

KBC wijst er echter op dat de Amerikaanse langetermijnrente nu al voor de derde keer dit jaar op weg is naar de 5%. De eerste keer was na de inauguratie van Trump, toen grootschalige deregulering, niet of slechts deels gefinancierde belastingverminderingen en oplopende risicopremies voor groeiende begrotingstekorten raakten aan letterlijk alles wat met reële rente te maken heeft.

De tweede rentestijging, na 'Liberation Day', was een pure uiting van risicopremie. En dan volgt nu de Amerikaanse begroting. Het Republikeinse begrotingsvoorstel voorziet in een verhoging van het schuldenplafond met $4000 miljard. "Dat ruikt naar kredietrisicopremie", aldus KBC.

Driemaal is scheepsrecht?

De Amerikaanse 30-jaars rente is de 5% inmiddels gepasseerd. Gaat dat wel goed?

Bron: Bloomberg