Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX -7,86 922,62 -0,84%
  • DE40 0,00 23.771,45 0,00%
  • US500^ -75,61 5.969,59 -1,25%
  • US30^ -831,10 42.137,60 -1,93%
  • EUR/USD 0,00 1,1543 -0,38%
  • WTI +3,72 71,87 +5,46%
  • Gold spot +48,43 3.434,57 +1,43%

'Israël wil nuclaire installaties Iran aanvallen' - olieprijzen lopen op

Een mogelijke aanval zou de situatie in het Midden-Oosten flink kunnen laten escaleren en de levering van olie uit Iran en andere landen in de regio in gevaar kunnen brengen.

'Israël wil nuclaire installaties Iran aanvallen' - olieprijzen lopen op
Beeld: © ANP

De olieprijzen schoten gisteravond plotseling omhoog na een bericht op CNN dat Israël van plan was een luchtaanval uit te voeren op nucleaire installaties in Iran.

Volgens CNN zou uit informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten blijken dat Israël voorbereidingen hiertoe was gestart, waaronder het verplaatsen van wapens en vliegoefeningen.

Dreiging van flinke escalatie in het Midden-Oosten

De mogelijke aanval zou de toch al zo gespannen situatie in het Midden-Oosten flink kunnen laten escaleren. Het is nog niet zeker of Israël de knoop echt heeft doorgehakt. Dit hangt vermoedelijk af van het resultaat van de onderhandelingen die de Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump met Teheran voert over het nucleaire programma van Iran. Mogelijk wil Israël met deze dreiging Iran onder druk zetten om consessies te doen aan de onderhandelingstafel.

De situatie plaatst Israël voor een lastig dilemma. Premier Benjamin Netanyahu wil enerzijds voorkomen dat er een deal komt die voor Israël ontoereikend is, maar anderzijds zal hij het bondgenootschap met de VS niet onder druk willen zetten.

Trump heeft eerder publiekelijk gedreigd met militair ingrijpen tegen Iran als de onderhandelingen over een deal om het nucleaire programma te beperken of te beëindigen zouden mislukken. In een brief aan de Iraanse leider Khamenei in maart stelde hij een ultimatum van 60 dagen, die inmiddels is verstreken. 

Israël heeft de VS nodig

Volgens bronnen zou Israël bereid zijn om desnoods zelfstandig op te treden als het land het Amerikaanse akkoord onder de maat vindt; bijvoorbeeld als het verrijken van uranium niet volledig wordt gestaakt. Maar een succesvolle aanval lijkt onmogelijk zonder Amerikaanse hulp. Israël heeft onder andere Amerikaanse bommen nodig die diepgelegen nucleaire installaties kunnen bereiken en moeten bijtanken in de lucht tijdens de vlucht.

Bescheiden stijging olieprijzen

De olieprijzen liepen na dit nieuws wat op. De handelsprijs van WTI-olie op de New York Mercantile Exchange (de Amerikaanse grondstoffenbeurs waar oliefutures worden verhandeld) steeg met iets meer dan 2%, zo meldden economen van ING vanmorgen. Dit is een bescheiden stijging, wat er volgens ING op duidt dat de markt (nog) niet helemaal overtuigd is van een aanval.

Mocht de situatie daadwerkelijk escaleren, dan zou dat niet alleen de levering van Iraanse olie (circa 3,35 miljoen vaten per dag, volgens OPEC-cijfers van maart) in gevaar kunnen brengen, maar ook die uit andere delen in de regio.

Iran is niet de grootste olieproducent ter wereld, maar zit wel in de top-10:

Bron: IEA