(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week in mineur geëindigd, nadat de Amerikaanse president Donald Trump vanmiddag dreigde met hoge importheffingen voor de Europese Unie en Apple, waarmee de zorgen over de handelsoorlog weer flink werden aangewakkerd.
De AEX sloot vrijdag 1,0 procent lager op 917,39 punten. Op weekbasis verloor de hoofdindex op het Damrak 1,5 procent.
Trump wil de Europese Unie vanaf 1 juni importheffingen van 50 procent opleggen, nu de handelsgesprekken nergens toe leiden, zei hij vanmiddag op Truth Social. De president stelde dat het zeer lastig onderhandelen is met de EU, die volgens hem primair is opgericht om te profiteren van de Verenigde Staten op het gebied van handel.
"Net toen we dachten dat het allemaal rustig was aan het tarievenfront en we ons allemaal weer zorgen gingen maken over het tekort van de VS, boem! Trump dreigt de EU met emmerladingen meer [aan importheffingen]", reageerde econoom James Smith van ING.
Trump nam vrijdag niet alleen de EU op de korrel, maar ook Apple. De Amerikaanse techreus kan rekenen op tarieven van 25 procent als ze hun iPhones niet in de VS gaan maken, waarschuwde de president.
Apple is een van de techgiganten die het hardst is getroffen vanwege de blootstelling aan China, een belangrijk doelwit van de wereldwijde importheffingen van Trump. De meeste apparaten van Apple worden in het land geassembleerd. Daarom kiest het bedrijf voor alternatieven, zoals India.
Volgens Daniel Ives van Wedbush zal het maken van een iPhone in de VS waarschijnlijk leiden tot een verkoopprijs van rond de 3.500 dollar in vergelijking met circa 1.000 dollar op dit moment, en het zou jaren duren om de benodigde productiecapaciteit op te bouwen, volgens de analist. Aandelen van Apple daalden vrijdag op Wall Street met ruim 2 procent.
Met de hernieuwde handelsdreiging vanuit het Witte Huis, komt er een negatief einde aan een toch al moeizame en nerveuze week, met beleggers die zich zorgen maken over de Amerikaanse schuldenberg.
Smith van ING is van mening dat de belastingplan van Trump, waar het Huis van Afgevaardigden donderdag mee akkoord ging, het tekort "niet dramatisch opdrijft", maar volgens de econoom is er wel groter probleem, namelijk de verwachte vertraging van de Amerikaanse economie.
"Lagere groei kan veel meer gevolgen hebben voor de omvang van het tekort dan de belastingwet. Het feit dat de VS een tekort van 6 procent heeft, terwijl de banenmarkt sterk is en de economie jaarlijks met 2 tot 3 procent groeit, voorspelt niet veel goeds als - of wanneer, de [economische] omstandigheden verslechteren", aldus Smith.
Maandag is Memorial Day in de VS en wordt er op de beursvloer in New York niet gehandeld. Vermoedelijk is dat een welkome adempauze voor de markten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.
De euro/dollar handelde vrijdag rond het slot op 1,1340, terwijl de Amerikaanse langlopende rentes van 10 en 30 jaar licht daalden.
De olieprijzen daalden vrijdag aanvankelijk, maar herstelden rond het slot in Amsterdam met ruim een half procent.
Op macro-economisch vlak was het vrijdag redelijk rustig. Interessant waren de Japanse inflatiecijfers, die voor april een kerninflatie van 3,5 procent lieten zien. Dit ondersteunt volgens ING de verwachte renteverhoging van 25 basispunten door de Bank of Japan in juli.
Stijgers en dalers
Chippers waren richting het weekend de gebeten hond op het Damrak, door de vrees voor hoge Amerikaanse importtarieven. ASML verloor 2,2 procent, ASMI daalde met 3,0 procent en Besi leverde 2,6 procent in.
DSM-Firmenich was vrijdag een van de weinige stijgers in de AEX, met een plus van 2,0 procent. Ook Wolters Kluwer en RELX wisten in het groen te blijven.
ABN AMRO kreeg een koersdoelverhoging van UBS, dat het koopadvies handhaafde. Het aandeel daalde met 2,3 procent.
ASR was de sterkste daler na een ex-dividend notering en verloor 4,3 procent. Zonder dit effect bleef de schade beperkt tot ruim een procent.
Ahold Delhaize verloor 0,7 procent. Diverse analisten schreven vrijdag over een bericht van het Franse La Lettre dat Ahold eind vorig jaar overnamegesprekken met Carrefour voerde. Volgens analisten van Bryan Garnier zou een dergelijke overname een groot risico zijn geweest voor Ahold. Jefferies oordeelde dat aandeelhouders ook niet blij zouden zijn geweest met die overname. Ahold kan zich wat dat betreft beter richten op de VS, volgens de zakenbank.
BAM deed goede zaken in de AMX, met een winst voor het aandeel van 1,6 procent. Basic-Fit won 1,3 procent. Verder leverde Fugro als hekkensluiter 2,0 procent in.
CVC Capital kreeg een koopadvies van Bank of America, dat wel het koersdoel verlaagde. De recente koerszwakte is overtrokken volgens de Amerikaanse bank, die wel zijn taxaties verlaagde voor dit en volgend jaar. Het aandeel steeg met 0,6 procent.
Flow Traders profiteerde van de toegenomen volatiliteit op vrijdag en won 4,1 procent. Theon steeg met 1,9 procent. Verder bleven de winsten beperkt. Het volatiele Avantium leverde 7,2 procent in.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot een procent lager.
Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden