Nieuws Buitenland

Wall Street verwerkt arbeidsmarktrapport

Vrijdag 6 oktober 2017 15:00

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York stevenen vrijdag af op een licht lagere opening. Beleggers verwerken het maandrapport van de Amerikaanse overheid over de arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat verwoestingen als gevolg van orkanen de werkgelegenheid in september hebben gedrukt.

De werkgelegenheid in 's werelds grootste economie bleek afgelopen maand onverwacht en voor het eerst in zeven jaar te zijn gedaald. Er gingen per saldo 33.000 banen verloren, waar gerekend werd op een bescheiden aanwas van 80.000 stuks. Dat komt doordat veel bedrijven dicht waren of slechts op halve kracht konden werken als gevolg van de orkanen Harvey en Irma.

Het banenrapport is doorgaans van grote invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken. Of die ingrijpende besluiten zal nemen op grond van de vrijdag gepubliceerde cijfers, valt te bezien. Economen rekenen erop dat het effect van de orkanen op de banengroei van voorbijgaande aard zal zijn, en denken dat de Fed dat ook zo zal zien.

Storm Nate

Natuurgeweld blijft evenwel nog altijd de gemoederen bezighouden, ook op Wall Street. De zuidkust van de Verenigde Staten zet zich schrap voor Nate, de volgende tropische storm die ook belangrijke oliewingebieden in de Golf van Mexico lijkt te zullen treffen. Dat kan de olieprijzen in beweging zetten.

Het aandeel Costco staat in de voorbeurshandel onder druk na tegenvallende kwartaalcijfers. Het groothandelsbedrijf boekte meer winst dan analisten hadden voorzien, maar de omzet voldeed niet aan de verwachtingen. Ook de ontwikkeling van het aantal pashouders viel de kenners tegen.

Debuut Switch

De exploitant van datacenters Switch maakt zijn debuut op de beurs. Het bedrijf uit Las Vegas heeft ruim 31 miljoen aandelen verkocht tegen een uitgifteprijs van 17 euro per stuk. Dat is boven de richtprijs van 14 tot 16 euro die het bedrijf eerder had afgegeven.

Donderdag sloten de aandelenmarkten op Wall Street opnieuw op recordstanden. De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 22.775,39 punten. De bredere S&P 500 ging 0,6 procent omhoog naar 2552,07 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij en sloot op 6585,36 punten.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed