Nieuws Buitenland

Wall Street licht lager na slecht banencijfer

Vrijdag 6 oktober 2017 19:34

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omlaag, waarmee de recordopmars voorlopig ten einde kwam. Beleggers verwerkten het maandrapport van de Amerikaanse overheid over de arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat verwoestingen als gevolg van orkanen de werkgelegenheid in september hebben gedrukt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,1 procent lager op 22.747 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2545 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 6581 punten.

De werkgelegenheid in 's werelds grootste economie bleek afgelopen maand onverwacht en voor het eerst in zeven jaar te zijn gedaald. Er gingen per saldo 33.000 banen verloren, waar gerekend werd op een bescheiden aanwas van 80.000 stuks. Dat komt doordat veel bedrijven dicht waren of slechts op halve kracht konden werken als gevolg van de orkanen Harvey en Irma.

Voorbijgaande aard

Economen gaan ervan uit dat het effect van de orkanen van voorbijgaande aard is en dat de arbeidsmarkt de komende maanden een sterk herstel laat zien. Het is daarom maar de vraag welke conclusies de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, aan de cijfers verbindt. Doorgaans heeft het banenrapport grote invloed op het rentebeleid van de Fed. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de Fed in december de rente opnieuw verhogen.

Het aandeel Costco Wholesale dook bijna 6 procent in het rood vanwege tegenvallende kwartaalcijfers. Het groothandelsbedrijf boekte meer winst dan analisten hadden voorzien, maar de omzet voldeed niet aan de verwachtingen. Ook de ontwikkeling van het aantal pashouders viel de kenners tegen.

Debuut Switch

De exploitant van datacenters Switch maakt zijn debuut op Wall Street. Beleggers zagen het wel zitten met Switch en de koers sprong 30 procent omhoog. Het technologiebedrijf haalde met de beursgang 531 miljoen dollar op.

De euro was 1,1726 dollar waard, tegen 1,1730 dollar bij het handelsslot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,9 procent minder op 49,33 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2,2 procent tot 55,74 dollar per vat.


Reacties

  • De eerste 'verklaring' voor de, in totaal 100 puntjes die eraf zullen gaan bij de S&P, is al binnen!.. Als je een beurs aan een journalist overlaat krijg je dit soort dingen, komt vast dus nog wel meer...

    Ed 06 oktober 2017 20:33:39

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed