beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX toch onder 600 punten gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 596,67 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Beleggers zijn in afwachting van de volgende stap in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Hoewel de twee partijen de laatste tijd dichter bij een akkoord leken te komen, blijven veel beleggers sceptisch, met name na berichten maandag dat Beijing pessimistisch is over een handelsdeal, omdat president Trump de reeds ingevoerde importheffingen niet zou willen terugdraaien.

De AEX deed het per saldo iets slechter dan de meeste Europese beurzen, hoewel ook in de rest van Europa de indexen tegen het einde van de handelsdag wat gas terugnamen, merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op.
 
Een specifieke reden voor deze druk op het einde was er volgens hem niet, behalve wellicht de lagere olieprijs.
 
Hoop wordt afgewisseld door pessimisme en vice versa, "hoewel het wel tijd wordt dat er echt iets gaat gebeuren, anders hebben we een probleem", waarschuwde Schutte. "Nadat de AEX eerder op de dag boven de 600 punten kwam, kreeg de markt hoogtevrees en zakte weer wat weg", zei de adviseur. Volgens Schutte zal de publicatie van een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices aanstaande vrijdag het korte termijn sentiment gaan bepalen.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in september licht is gedaald. Deze bedroeg in september 28 miljard euro tegen 29 miljard een maand eerder.

Verder bleek dat de bouwproductie in de eurozone in september op maandbasis met 0,7 procent is gestegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in oktober op maandbasis is gestegen met 3,8 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen steeg met 5,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1083. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1073 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1070 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 1,8 procent lager. Het is onwaarschijnlijk dat Rusland tijdens de OPEC+ bijeenkomst begin volgende maand akkoord gaat met een verdere verlaging van de olieproductie, zo meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Takeaway.com met een winst van 5,7 procent. Credit Suisse verhoogde het advies op het aandeel van de maaltijdbezorger van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 88,00 naar 95,00 euro. De analisten van de Zwitserse bank spreken in hun rapport van "een aantrekkelijk instapmoment voor de beste maaltijdbezorger van de klas". Credit Suisse meent dat de verkoopgolf in het aandeel Takeaway onterecht is. Maar, zo betoogden de analisten, de verkopen door Delivery Hero naderen hun einde.

Adyen was met een winst van 1,1 procent de op één na sterkste stijger, gevolgd door ArcelorMittal, dat 0,7 procent steeg. Galapagos was de sterkste daler en verloor 2,3 procent. Vopak leverde 2,2 procent in, terwijl ASML 1,4 procent daalde.

ABN AMRO daalde 1,0 procent, nadat de Nederlandse bank bevestigde dat de Duitse autoriteiten een bezoek hebben gebracht aan het kantoor van de bank in Frankfurt, vanwege een lopend onderzoek naar dividendfraude, de zogeheten cum-ex-kwestie.

In de Midcap ging Wereldhave aan kop. Het vastgoedfonds dikte 1,8 procent aan. Fagron steeg 1,7 procent, terwijl PostNL 0,9 procent won. Altice Europe verloor 2,9 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore daalde 2,0 procent.

TKH sloot vlak, na mediaberichten dat kabelproducent Edra, een dochterbedrijf van het concern, medio 2020 zijn locatie sluit in Ittervoort in Limburg. TKH was niet bereikbaar voor een reactie.

BAM gaat in de Deense hoofdstad Kopenhagen een school ontwerpen en vervolgens bouwen. Met de opdracht is ruim 60 miljoen euro gemoeid. Het aandeel daalde dinsdag 0,4 procent.

Onder de kleine fondsen wist Kiadis Pharma dinsdag opnieuw flink de stijgen. Het biofarmabedrijf verloor vorige week tientallen procenten aan beurswaarde na de bekendmaking dat het stopt met de ontwikkeling van ATIR101. Maandag wist Kiadis al ruim 17 procent terug te winnen. Dinsdag kwam daar nog eens 40,3 procent bij en dus is het aandeel hersteld na de klap van vorige week.

Brunel steeg 1,5 procent en Nedap won 0,8 procent. Accsys bungelde daarentegen onderaan en verloor 0,9 procent. Heijmans leverde 0,7 procent in, terwijl Pharming 0,8 procent verloor.

Het lokaal genoteerde Alumexx daalde 3,7 procent op bovengemiddelde volumes. 

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.118,14 punten. De Dow Jones index 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.