beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX opent scherp lager na Amerikaanse renteverlaging

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een fors lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 5,2 procent. Afgelopen week kende Beursplein 5 al een dramatisch koersverloop. De AEX koerste op weekbasis 18,5 procent lager naar 432,85 punten.

De Federal Reserve verlaagde zondagavond onverwacht de rente naar bijna nul en kondigde een nieuw noodplan aan vanwege het coronavirus. Futures in New York noteren vanochtend 'limit down', ofwel meer dan vijf procent lager. De laagste koers waar nog op gehandeld mag worden. Vrijdagavond sloot hoofdgraadmeter S&P 500 op Wall Street juist nog 9,3 procent hoger.

De Fed verlaagde de rente van 1,00 tot 1,25 procent naar 0 tot 0,25 procent. En de rente zal zo laag blijven totdat de centrale bank er van overtuigd is dat de economie de huidige gebeurtenissen heeft doorstaan en weer op koers ligt met betrekking tot maximale werkgelegenheid en met het doel voor prijsstabiliteit.

Ook zal de Fed voor ten minste 500 miljard dollar aan staatsobligaties en voor minimaal 200 miljard dollar aan leningen gedekt door hypotheken opkopen. Begin maart verlaagde de Fed de rente al met een half procentpunt. Ook toen gebeurde dit plotseling.

Verder liet de Fed weten banken aan te moedigen hun kapitaal- en liquiditeitbuffers te gebruiken om leningen te verstrekken aan huishoudens en bedrijven die worden geraakt door het virus. Om dit mogelijk te maken heeft de Fed de reserve-eisen voor de banken verlaagd.

Ook maakte de Fed melding van een gecoördineerde actie samen met de centrale banken van Canada, Engeland, Japan, Zwitserland en de Europese Centrale Bank om te zorgen dat er voldoende dollars beschikbaar zijn.

In een reactie sprak analist Naeem Aslam van Avatrade van "de grootste nucleaire bazooka".

"De Fed wil de markten doen beseffen dat de beren deze oorlog niet kunnen winnen", aldus Aslam. De Fed zal de markten koste wat het kost ondersteunen, zo voegde de analist toe.

In Azië waren beleggers hier vanochtend evenwel nog niet van overtuigd. De hoofdbeurzen verloren grofweg 2 tot 3,5 procent, met als negatieve uitschieter de beurs in Sydney met een verlies van bijna 10 procent. Op de Australische beurs staan veel grote banken genoteerd, waarvan het verdienmodel onder druk staat door de lage rente.

Vanochtend noteerden de futures op Amerikaanse olie drie procent lager. Brent verloor vijf procent

Corona en olie wegen op markten

De verdere verspreiding van COVID-19 en de vergaande maatregelen die landen nemen om het virus in te dammen, zorgden afgelopen week voor paniek onder beleggers. Acties van Saoedi-Arabië om concurrenten door productieverhogingen en prijsverlagingen het vuur aan de schenen te leggen, zorgden daarnaast ook nog eens voor een hevige onrust op de oliemarkten.

Ondanks al het onheil zette Wall Street vrijdagavond de grootste stijging op een dag neer sinds de financiële crisis van 2008. De zogenoemde FAANG aandelen Apple, Facebook en Alphabet wonnen maar liefst 10 procent. Een groot deel van de winst werd gerealiseerd in de laatste 30 handelsminuten.

De markten reageerden richting het slot op nieuws van de Amerikaanse president Donald Trump dat snel extra coronavirus testen beschikbaar worden gesteld, terwijl hij ook aangaf dat de strategische Amerikaanse oliereserves op korte termijn volledig worden aangevuld, waarna de olieprijzen iets opveerden. Ook riep hij de noodtoestand uit en maakte hij 50 miljard dollar vrij om het virus op federaal niveau te bestrijden.

Trump vergeleek de uitbraak eerder herhaaldelijk nog met de seizoensgriep en zei ook dat zijn regering de verspreiding onder controle had.

Volgens analist Ed Keon van QMA hunkerden beleggers naar nieuws dat wees op doortastend optreden van de Amerikaanse autoriteiten. In dit verband is Zuid-Korea volgens hem een goed voorbeeld. Daar lijkt het coronavirus over zijn hoogtepunt heen. In China is het aantal geïnfecteerden na draconische maatregelen zelfs op zijn retour.

In de Verenigde Staten stijgt het aantal besmettingen juist snel en zijn volgens de officiële cijfers van zondag nu tenminste 2.952 mensen besmet met het coronavirus.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend ondanks de scherpe renteverlaging vrij stabiel op 1,1134.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco-Westfield verwacht dat de overheidsmaatregelen die zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, een impact zullen hebben op de activiteiten van het bedrijf. Het is voor Unibail nog te vroeg om de concrete impact van de situatie in te schatten. 

De Franse overheid overweegt op dit moment geen kapitaalinjectie voor Air France-KLM. Dit zei een medewerker van het Franse ministerie van Financiën zaterdagmiddag volgens persbureau Reuters. Eerder op de dag meldde de Franse krant Les Echos op basis van een bron dat dit wel werd overwogen. De luchtvaartmaatschappij heeft zwaar te lijden onder de corona-uitbraak. Minister Wopke Hoekstra zei zondag echter alles te zullen doen om Air France-KLM en Schiphol overeind te houden.

Basic-Fit sloot de deuren van zijn clubs vanwege het coronavirus. Dit maakte de fitnessketen zondag bekend. "Op dit moment is het nog niet duidelijk in welke mate COVID-19 onze resultaten zal raken", aldus Basic-Fit, die waar mogelijk de kosten probeert terug te schroeven. 

ING besloot om twee eeuwigdurende leningen af te lossen. Gezien de "sterke" CET 1 positie van 14,6 procent en het ruimschoots voldoen aan de AT1 en AT2 vereisten, besloot ING tot aflossing over te gaan. Het gaat om een lening van 700 miljoen dollar met een rente van 6,125 procent en een lening van 1 miljard dollar met een rente van 6,00 procent. De eerste lening wordt op 15 april afgelost en de tweede op 16 april.

Het consortium Jumbo en Coop dagvaarde Sligro Food Group vanwege de verkoop van EMTE in 2018. Jumbo en Coop menen dat Sligro een onjuist beeld heeft geschetst van de winstgevendheid bij EMTE. Na de overname bleven de prestaties van EMTE achter bij de verwachtingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 9,3 procent tot 2.711 punten. De Dow Jones index won 9,4 procent op 23.186 punten en de Nasdaq ging 9,3 procent hoger tot 7.874 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext