beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend hoger. Rond de klok van half elf won de AEX 0,8 procent op 528,29 punten.

De meeste Europese en Aziatische beurzen vonden vanochtend de weg omhoog, met uitzondering van de beurzen in Hongkong waar de verkoopgolf aanhield. De Britse en Amerikaanse aandelenmarkten blijven vandaag gesloten in verband met een feestdag.

Volgens strateeg Kerry Craig van JP Morgan Asset Management was er vanochtend optimisme over de heropening van de wereldwijde economie, dat werd aangejaagd door "bemoedigende signalen" zoals toegenomen mobiliteit en restaurantboekingen.

"Je merkt dat de beperkingen als gevolg van het coronavirus afnemen", zo merkte ook investmentmanager Simon Wiersma van ING op. "Vooralsnog geven de dalende IC-opnames vertrouwen dat het virus op zijn retour is en de lockdown-maatregelen verder versoepeld kunnen worden. Dat is goed voor de economie", aldus Wiersma.

Toch zijn er volgens Craig ook redenen om terughoudend te blijven, bijvoorbeeld vanwege de onzekerheid over de snelheid waarin de wereldwijde situatie zal normaliseren. Bovendien sluit de strateeg verdere neerwaartse bijstellingen in de voorziene bedrijfswinsten niet uit en zullen de toegenomen spanningen tussen China en handelspartners als de Verenigde Staten en Australië de beurzen niet in de kaart spelen.

Craig verwacht dat wrijving tussen China en de VS opnieuw voor een volatiele week kunnen zorgen, vooral in Azië. "Iedere druk die wordt uitgevoerd op China, dreunt door in de regio", aldus Craig.

Op zondag riep de Chinese minister van buitenlandse zaken, Wang Yi, nog op tot meer samenwerking met de VS en waarschuwde dat Amerikaanse politici de relatie tussen China en de VS op het spel zetten, waardoor een nieuwe Koude Oorlog kan ontstaan.  

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0890.

De olieprijs koerste 0,8 procent hoger. De olieprijs is in mei nu bijna 80 procent gestegen vanwege het groeiende optimisme over de productie-inperkingen van OPEC+, de afgenomen schalieproducte in de Verenigde Staten en de toenemende vraag naar brandstof nu coronamaatregelen wereldwijd worden versoepeld en consumenten weer vaker naar buiten gaan.

De macro-economische agenda is vandaag bescheiden gevuld. Wel hadden beleggers oog voor de vrijgave van de definitieve economische groei in Duitsland het afgelopen kwartaal. Er bleek een krimp van 2,2 procent te zijn geweest op kwartaalbasis, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de economische motor van de eurozone technisch in een recessie is beland. De echte impact van de coronacrisis zal dan ook nog eens in het cijfer over het lopende kwartaal tot uiting komen.

Verder herstelde de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in mei iets, waarbij vooral het toegenomen vertrouwen in de toekomst opviel. De index die de verwachtingen weergeeft, kwam in mei uit op 80,1, wat een flinke stijging was ten opzichte van de 69,4 in april.

Stijgers en dalers

Adyen koerste met een winst 4,4 procent tot de hoogste stand ooit. De koers van het fintechbedrijf is in 2020 al meer dan 60 procent gestegen en het aandeel is daarmee het best presterende fonds op Beursplein 5.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield won 4,8 procent. DSM noteerde onderaan met een verlies van 1,0 procent.

In de AMX wonnen Basic-Fit en Eurocommercial Properties respectievelijk 3,8 procent en 3,0 procent. Altice Europe verloor 2,5 procent.

Onder de kleinere aandelen won Accell 4,7 procent. NIBC verloor 1,4 procent.

Value8 won 1,1 procent. Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 zijn met curatoren in gesprek over de doorstart van Hulpmiddelencentrum, dat begin april dit jaar failliet werd verklaard.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext