beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX goedgeluimd na sterke Ifo index

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week optimistisch begonnen. Op een slot van 532,82 punten, steeg de AEX 1,6 procent.

Het was evenwel een handelsdag met weinig impulsen omdat de Verenigde Staten hun gesneuvelde militairen herdenken op Memorial Day waardoor er niet gehandeld wordt op Wall Street.

Een positieve IFO-index over het Duitse ondernemersvertrouwen ondersteunde maandag het sentiment. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

"Het dieptepunt [van de coronacrisis] lijkt nu achter ons te liggen en er is zelfs kans op een kortstondige opleving in de komende maanden. Maar de zeer lage stand van de IFO-index en het feit dat de schade van de afgelopen twee maanden de toekomstige groei zal beperken, laten er geen twijfel over bestaan dat dit geen V is", aldus de econoom.

De IFO-index verbeterde van 74,3 in april naar 79,5 deze maand. Dat was beter dan verwacht. Ook de verwachtingsindex kende met 80,1, van 69,4 in april, een behoorlijk herstel.

BBP-cijfers uit Duitsland bevatten maandag geen verrassingen. De krimp van 2,2 procent in het eerste kwartaal bleef ook in een definitieve lezing staan. Na de terugval van 0,1 procent op kwartaalbasis in het vierde kwartaal is de Duitse economie in een recessie beland.

Ook de rest van de week staan er graadmeters over het mondiale ondernemers- en consumentenvertrouwen op de macro-agenda. Donderdag verschijnt die voor de eurozone. Ook hier verwacht hoofdeconoom Luc Aben bij Van Lanschot Kempen een opleving zoals bij de IFO-index. Volgens Aben speelt hierbij "de voorzichtige versoepeling van de sociale beperkingen in de afgelopen weken een rol."

Beleggers zullen verder ook aandacht hebben voor de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Aben hoopt dat de relatie niet verder verslechtert.

"Het aannemen van de [Hongkong] wetgeving in het Nationaal Volkscongres kan voor verdere escalatie van de spanningen zorgen en een mogelijke bedreiging voor het gesloten handelsakkoord", aldus de econoom.

De olieprijs noteerde maandag licht hoger in de elektronische handel. De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,0896.

Stijgers en dalers

Unibail-Rodamco-Westfield was koploper in de AEX, met een winst van 7,8 procent. Het aandeel is in de afgelopen drie maanden ruim 60 procent in waarde gedaald.

Ook Galapagos en Randstad deden maandag goede zaken, met winsten van respectievelijk 4,9 en 4,3 procent. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zei voor de camera van ABM Financial News dat Galapagos voor beleggers die risico durven nemen een prachtig aandeel is.

ABN AMRO was hekkensluiter in de hoofdindex en leverde 0,9 procent in. Verder was het aantal verliezers beperkt.

In de AMX wonnen Basic-Fit en Eurocommercial Properties respectievelijk 6,9 procent en 7,0 procent. Altice Europe verloor 1,1 procent, net als Vopak. Verder waren er in de Midcap weinig dalers.

Onder de kleinere aandelen won Vastned 6,0 procent en Wereldhave 5,7 procent. Avantium nam gas terug na de recent forse stijging van het aandeel en sloot maandag 5,2 procent in het rood.

Value8 won 2,5 procent. Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 zijn met curatoren in gesprek over de doorstart van Hulpmiddelencentrum, dat begin april dit jaar failliet werd verklaard.  

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext