beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Flinke coronategenwind voor Lucas Bols

(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols heeft in de eerste zes maanden van het boekjaar de omzet hard zien dalen, wat ook de winst flink drukte. Dit bleek donderdag uit de halfjaarcijfers van de Amsterdamse destillateur.

"We zien in de hele wereldeconomie en vooral in onze branche dat de impact van de coronacrisis aanzienlijk is, maar conform onze verwachtingen. Lucas Bols is een horeca gedreven onderneming en in de meeste van onze markten waren de horecagelegenheden in het eerste kwartaal van ons boekjaar gesloten. Toch zagen we de verkopen door distributeurs vanaf het tweede kwartaal sterk herstellen, sneller dan we hadden verwacht", aldus CEO Huub van Doorne.

De omzet daalde op jaarbasis met 42 procent naar 26,8 miljoen euro. Lucas Bols wees met de beschuldigende vinger naar de coronacrisis en de voorraadafbouw bij distributeurs. 

De wereldwijde merken zagen de omzet met 45 procent teruglopen en de regionale merken met 31 procent.

De brutomarge van Lucas Bols liep terug van 58,5 naar 56,7 procent.

Waar de verkopen door distributeurs in de eerste jaarhelft nog met 20 procent daalden, was dit in het tweede kwartaal nog maar een min van 5 procent. Dit dankzij een sterke groei in het VK, Australië, China en de VS.

Operationeel verdiende de destillateur 5,3 miljoen euro, een daling van 59 procent ten opzichte van 12,9 miljoen euro een jaar eerder. De winstmarge liep terug van 27,9 naar 19,9 procent.

Netto wist Lucas Bols wel aan de goede kant van de score te blijven, hoewel de winst van 1,9 miljoen euro flink minder was dan de 8,5 miljoen euro vorig jaar.

Wel lukte het de destillateur om de vrije operationele kasstroom op te voeren van 8,9 miljoen naar 9,6 miljoen euro. De schulden konden met 6,6 miljoen euro worden verlaagd. Eind september had de destillateur krap 93 miljoen euro aan schuld.

"We hebben voldoende ruimte om aan de aangepaste convenanten die we met de banken hebben afgesproken te voldoen", stelde de CEO.

Lucas Bols bracht de overheadkosten en promotionele uitgaven met 4,3 miljoen euro terug. 

"Zelfs in deze uitdagende tijden blijft Lucas Bols winstgevend en kasstroom genereren", concludeerde Van Doorne, die ook voor de tweede jaarhelft aanhoudende volatiliteit verwacht. 

Rekening houdend met de reeds afgedekte valutapositie en uitgaande van de huidige stand van de euro zullen wisselkoersen naar verwachting een beperkte invloed hebben op het EBIT-resultaat over het gehele boekjaar.

De EBIT daalde in de eerste jaarhelft met 67 procent op jaarbasis tot 4,3 miljoen euro.

Dividend

Waar vorig jaar op een winst per aandeel van 0,68 euro nog een interimdividend werd uitgekeerd van 0,35 euro, slaat Lucas Bols ditmaal een tussentijdse uitkering over. Dit was al in mei gecommuniceerd.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Lucas Bols
Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium