beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Omzetdaling TomTom sterker dan voorzien

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft ook in de laatste maanden van 2020 verlies geleden, maar de vrije kasstroom liet wel een duidelijke verbetering zien. Dit bleek donderdag uit de cijfers van de Nederlandse navigatiespecialist.

CEO Harold Goddijn sprak van een "turbulent" jaar. 

Automotive kende in het tweede kwartaal een dieptepunt, aldus de topman, en heeft een orderportefeuille van 1,8 miljard euro. De lagere autoproductie had een impact, onderstreepte de topman.

Wel was Goddijn tevreden dat TomTom terugkeerde naar een positieve vrije kasstroom, zoals de onderneming ook had beloofd. 

"Location Technology overtrof onze verwachtingen, maar dit werd teniet gedaan door een zwakkere consumentenomzet", aldus de CEO.

Resultaten 

TomTom boekte een omzet van 125,4 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2020. Een jaar eerder was dit nog 156,2 miljoen euro, een daling van 20 procent. Analisten hadden gerekend op 134 miljoen euro aan omzet.

TomTom liet zelf bij de cijfers over het derde kwartaal weten op een sterke groei bij Automotive te rekenen.

De omzet van Automotive kwam afgelopen kwartaal uit op 60 miljoen euro. De analistenconsensus rekende op 61 miljoen euro.

Enterprise was goed voor 41,7 miljoen euro en de consumententak, die al tijden onder druk staat, voor 23,9 miljoen euro.

Netto werd in het vierde kwartaal een verlies geleden door TomTom van bijna 66 miljoen euro. Hier was vooraf gerekend op 65 miljoen euro. Een jaar eerder was dit een verlies van 69 miljoen euro.

Wel was er een positieve vrije kasstroom van 33,8 miljoen euro. Zelf rekende de navigatiespecialist vooraf op een vrije kasstroom van 30 miljoen euro en analisten mikten op 34 miljoen euro.

Ook in de voorgaande kwartalen leed TomTom al verlies. In het derde kwartaal daalde de omzet met 10 procent. De vrije kasstroom lag toen op 20 miljoen euro negatief.

Jaarcijfers

De outlook voor 2020 van TomTom was een omzet van circa 530 miljoen euro, met een brutomarge van ongeveer 80 procent.

De jaaromzet kwam uit op 528 miljoen euro met een brutomarge van 80 procent en een nettoverlies van 258 miljoen euro.

Analisten rekenden voor heel 2020 op een omzet van 537 miljoen euro met een nettoverlies van 257 miljoen euro. 

De vrije kasstroom zou aan het einde van 2020 op 26 miljoen euro negatief uitkomen, dachten de analisten. De vrije kasstroom bedroeg daadwerkelijk 26,5 miljoen euro negatief.

Eind 2020 had TomTom een netto kaspositie van 372 miljoen euro.

Outlook

Voor 2021 rekent TomTom op een omzet van 520 tot 570 miljoen euro. Daarbij zal de tak Location Technology met 10 procent groeien, denkt het bedrijf.

De vrije kasstroom zal dit jaar ongeveer 6 procent van de omzet uitmaken, voorziet TomTom verder.

In 2021 zal volgens de analisten de omzet stijgen naar 580 miljoen euro. De consumententak zal blijven teruglopen, maar vooral bij Automotive voorzien de analisten een fikse omzetgroei van 228 naar 291 miljoen euro.

Wel voorzien de analisten ondanks de omzetgroei nog altijd rode cijfers in 2021. De consensus mikt op een nettoverlies van 48 miljoen euro.

UBS verwacht dat 2021 een ommekeer zal worden voor de koers van de navigatiespecialist, mede dankzij een sectorrotatie naar waardeaandelen en een herstel van de automotive sector. UBS, dat TomTom bestempelde als één van de favorieten voor 2021, denkt dat de aanstaande jaarresultaten een belangrijke aanjager voor het aandeel kunnen worden.

Op middellange termijn, dat wil zeggen in 2023, moet de omzet bij Location Technology stijgen naar 550 miljoen euro en de vrije kasstroom zal 10 procent van de omzet gaan uitmaken, denkt TomTom.

Aandeleninkoop

Verder meldde TomTom dat het eerder gestaakte inkoopprogramma van eigen aandelen weer wordt hervat. Het programma werd stilgelegd vanwege de coronacrisis.

Van de beoogde 50 miljoen euro was reeds 16,6 miljoen euro ingekocht. 

Bron: ABM Financial News
Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Wijziging advies ING Groep 15 aug | Analyse en Advies
  4. Premium
    NN Group is en blijft een cashmachine 11 aug | Analyse en Advies
  5. Premium