beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Licht tegenvallende kwartaalresultaten TomTom

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft ook in het derde kwartaal weer verlies geleden, bij een dalende omzet. Dat bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de navigatiespecialist.

CEO Harold Goddijn merkte in een toelichting op dat hoewel Enterprise solide blijft presteren met een omzetgroei van 8 procent, het herstel bij Automotive achterblijft door het tekort aan halfgeleiders, waardoor de autoproductie wordt geraakt. Daardoor daalde de omzet bij Location Technology met 10 procent.

TomTom zag de omzet op jaarbasis dalen van 147,9 miljoen naar 127,5 miljoen euro. Dat was iets minder dan de 129 miljoen euro waarop analisten vooraf hadden gerekend.

De divisie Automotive was afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 52,4 miljoen euro en Enterprise voor 43,0 miljoen euro, wat de omzet voor Location Technology op 95,4 miljoen euro bracht. De consensus rekende op 101 miljoen euro. 

De consumententak was afgelopen kwartaal goed voor 32,1 miljoen euro, tegenover een verwachting van 27 miljoen euro. Een jaar eerder droeg deze divisie nog 42,3 miljoen euro aan de omzet bij.

Deze omzet leverde TomTom een EBITDA op van 5,3 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 20,8 miljoen euro. Analisten voorzagen een verlies van 17 miljoen euro. In het derde kwartaal kwartaal van 2020 leed TomTom een verlies van 67,0 miljoen euro.

Verder noteerde TomTom een negatieve vrije kasstroom van 13,5 miljoen euro en had het bedriijf eind september nog 302 miljoen euro in kas. Analisten rekenden ook op een negatieve kasstroom, met een kaspositie van 317 miljoen euro. 

In het tweede kwartaal van dit jaar boekte TomTom een omzet van 133 miljoen euro, 2 miljoen euro minder dan waarop analisten hadden gerekend. Dit leverde toen een EBITDA op van 2,3 miljoen negatief en een nettoverlies van 23,6 miljoen euro.

Verwachting 2021 

TomTom voorziet voor 2021 nog altijd een omzet van 500 tot 530 miljoen euro, waar Location Technology 400 tot 430 miljoen euro aan zal bijdragen. Wel waarschuwde het navigatiebedrijf dat de omzet vermoedelijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen door het tekort aan halfgeleiders.

De groepsomzet was in 2020 nog 528 miljoen euro.

Verder rekent de navigatiespecialist niet langer op een positieve vrije kasstroom van ongeveer 5 procent van de omzet, maar op circa 2 procent, nu de omzet vermoedelijk aan de onderkant van de bandbreedte uitkomt. "Dat heeft direct impact op onze operationele omzet en dus op onze kasstroom", aldus TomTom.

Als een verrassing komt deze laatste neerwaartse bijstelling niet.

Analisten rekenen voor 2021 op een omzet van 518 miljoen euro met een EBITDA van 2 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 73 miljoen euro. De vrije kasstroom zal eind 2021 op 9 miljoen euro uitkomen, denken de analisten. Dat is niet meer dan 2 procent van de omzet. 

Eind dit jaar zal TomTom volgens de consensus vermoedelijk een netto kaspositie hebben van 346 miljoen euro.

Bron: ABM Financial News

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Wijziging advies ING Groep 15 aug | Analyse en Advies
  4. Premium
    NN Group is en blijft een cashmachine 11 aug | Analyse en Advies
  5. Premium