beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Shell wordt een enkel aandeel

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell wil zijn aandelenstructuur vereenvoudigen, om wijzigingen in de kapitaalstructuur en in portefeuilles met aandelen te versnellen en flexibeler te maken. Dit maakte het Brits-Nederlandse olieconcern maandag bekend.

Het voorstel, dat zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders op 10 december, zal het onderscheid tussen aandelen A en aandelen B elimineren. Daarvoor is wel een meerderheid van minimaal 75 procent van de aandeelhouders vereist.

Voor belastingdoeleinden zal Shell nog uitsluitend in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn, waar ook de bestuursvergaderingen zullen plaatsvinden. Dit betekent dat het predikaat Koninklijk waarschijnlijk zal vervallen na meer dan 130 jaar.

"In een tijd van ongekende verandering voor onze industrie, is het nog belangrijker om de transitie naar een wereldwijd energiesysteem met weinig CO2-uitstoot te kunnen versnellen", zei voorzitter Andrew Mackenzie. "Een eenvoudiger structuur zal Shell in staat stellen om zijn strategie Powering Progress sneller uit te voeren, en tevens waarde te creëren voor aandeelhouders, klanten en de bredere maatschappij."

Shell was sinds 2005 gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, met Nederland als fiscale nationaliteit, na de fusie van Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company. Toen was al duidelijk dat de duale aandelenstructuur niet het eeuwige leven had, volgens het bedrijf.

Door de aanpassing kan Shell meer aandelen inkopen, stelt het bedrijf, omdat er meer 'gewone' aandelen beschikbaar zullen zijn. Ook voor aandeelhouders is het goed, omdat de complexe aandelenstructuur volgens Shell vermoedelijk niet houdbaar is op de langere termijn.

Shell blijft een grote aanwezigheid behouden in Nederland, met zijn onderdelen Projects and Technology, Upstream en Integrated Gas en centrum voor hernieuwbare energie, allemaal gevestigd in Den Haag.

Ook zal Shell de noteringen in Amsterdam, Londen en New York behouden. Shell rekent erop dat het in de Amsterdamse AEX zal blijven.

Bron: ABM Financial News

Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Wijziging advies ING Groep 15 aug | Analyse en Advies
  4. Premium
    NN Group is en blijft een cashmachine 11 aug | Analyse en Advies
  5. Premium