beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX bouwt winsten uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag de koerswinsten zien aantrekken gedurende de dag. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 778,43 punten.

Beleggers lijken zich op te halen aan eerste indicaties dat de omikronvariant van het coronavirus mildere klachten geeft dan werd gevreesd.

"Financiële markten dansten de voorbije dagen op en neer naargelang de toon in het nieuws", aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. "Hopelijk compenseert een minder ernstig ziektebeeld enigszins voor de hogere besmettelijkheid", aldus Aben.

"Het lijkt erop dat [omikron] niet zal leiden tot een worst-case scenario", aldus CIO Fahad Kamal van Kleinwort Hambros. "Ik vraag mij af of beleggers echter niet al teveel op de muziek vooruit lopen, maar de eerste indicaties lijken te suggereren dat dit niet het geval is." 

Volgens Aben blijft het wachten op nieuws van het vaccinfront. "Optimistische en eerdere voorzichtige berichten wisselen elkaar hier af. Moderna heeft twijfels over de werking van de huidige vaccins tegen omikron, Pfizer ziet het positiever in", aldus Aben.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1277. De olieprijzen stegen met 3,0 procent.

De agenda voor vandaag was leeg. Wel kwam er voorbeurs al een tegenvaller uit Duitsland. Daar bleken de fabrieksorders in oktober met bijna 7 procent gedaald, terwijl economen op een plus van een half procent hadden gerekend. De binnenlandse orders stegen nog wel, maar uit het buitenland zakte de vraag stevig in. "Dit oogt niet goed voor de middellang termijn", meent econoom Carsten Brzeski van ING.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Unibail-Rodamco-Westfield aan de leiding met een koerswinst van 6,6 procent. Royal Dutch Shell en Heineken wonnen 2,1 tot 3,5 procent. ArcelorMittal steeg 2,0 procent na een herhaling van het koopadvies door Jefferies, hoewel het koersdoel wel met een euro daalde naar 41,00 euro.

De halfgeleiders hadden het lastig. ASML, ASMI en Besi daalden circa drie tot vijf procent. Just Eat Takeaway verloor 4,5 procent na een negatief rapport van Bernstein.

De daling van de techaandelen is volgens investment manager Simon Wiersma van ING een teken dat beleggers bang zijn voor een versnelde tapring van de Federal Reserve, en niet uit angst voor de omikron-variant, omdat IT- en 'thuisblijfaandelen' juist van die coronavrees zouden moeten profiteren. Een snellere tapering zal voor hogere rentes zorgen, en daarmee volgens Wiersma voor lagere waarderingen.

In de AMX ging Inpost aan de leiding met een koerswinst van 9,8 procent. Intertrust won 6,3 procent, nadat het trustkantoor een akkoord bereikte met CSC over een overname voor 20,00 euro per aandeel. Degroof Petercam en KBC Securities pasten hun koersdoelen aan in lijn met het overnamebod.

Het bod van CSC oogt volgens Degroof "fair". De bank sluit een hoger bod van een andere partij in de komende maanden niet uit. Dit bod zal waarschijnlijk 10 procent hoger zijn dan het bod van CSC, wat een koopaanbeveling volgens Degroof niet langer rechtvaardigt.

OCI en Alfen leverden in de AMX 0,9 en 2,1 procent in.

Bij de smallcaps deed vastgoed het goed. Wereldhave steeg 5,1 procent en BAM 2,6 procent, maar Vivoryon verloor 3,2 procent.

Het lokaal genoteerde Snowworld maakte een koersval van maar liefst 8,5 procent.

Bron: ABM Financial News
Advertentie Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD'sPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Wijziging advies ING Groep 15 aug | Analyse en Advies
  4. Premium
    NN Group is en blijft een cashmachine 11 aug | Analyse en Advies
  5. Premium