beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Prosus uitblinker in groene AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is onder aanvoering van Prosus met een nette winst aan de handelsweek begonnen, en gaf zo een vervolg aan de bijna 4 procent koerswinst op vrijdag.
 
De AEX index steeg 1,6 procent tot 670,53 punten, terwijl de AMX een winst van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,8 procent.

Het Damrak bouwde de winst van vorige week verder uit, gesteund door data die wijzen op een vertraging van de Amerikaanse economische groei, die, zo redeneren marktvolgers, de Federal Reserve zal dwingen minder agressief de rente te verhogen.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat de angst voor een recessie wat afneemt, waardoor beleggers weer in aandelen durven te stappen. Daarbij overheerst volgens hem in Europa het gevoel dat er te veel negatief nieuws is ingeprijsd en dat de obligatierentes iets te ver naar boven zijn doorgeschoten, nu de inflatieverwachtingen wat afnemen. In de VS was de stemming volgens hem nog beter dankzij de verwachting dat de Fed de rente minder zal verhogen dan verwacht, uitgaande dat de inflatie inmiddels heeft gepiekt.

Op macro-economisch vlak kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag uit de VS het nieuws dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS in mei zijn gestegen met 0,7 procent. Dat is meer dan verwacht en ook meer dan in april. De aanstaande woningverkopen zijn na zes maanden van dalingen in mei ook weer gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,0613. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0553 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0554 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,4 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een koerswinst van 15,7 procent. Tegelijk met de cijfers kondigde Prosus ook aan eigen aandelen te gaan inkopen en aandelen Tencent te verkopen, nadat het belang in JD.com ook al is verkocht. Analisten reageerden positief op de inkoopplannen van de internetinvesteerder.

DSM steeg 3,6 procent, ArcelorMittal won 2,6 procent, terwijl Randstad 2,2 procent verloor. Morgan Stanley zette het aandeel op de verkooplijst.

Just Eat Takeaway verhoogt de commissies die restaurants betalen in de meeste Europese landen met gemiddeld 1 procentpunt, maar dat geldt niet voor de VS en het VK. Het aandeel sloot 0,1 procent lager.

In de AMX ging Vopak aan kop met een winst van 6,2 procent. InPost won 5,9 procent, terwijl oliedienstverlener SBM Offshore 4,4 procent hoger noteerde.
 
ABN AMRO verloor 0,9 procent en CTP daalde 0,2 procent, na een koersdoelverlaging door UBS. Ook het koersdoel voor sectorgenoot WDP ging omlaag, maar dit aandeel steeg 1,7 procent.
 
In de AScX presteerden vastgoedfondsen sterk. NSI won 1,8 procent, Eurocommercial steeg 1,6 procent en Wereldhave noteerde 1,0 procent hoger. Majorel was met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler in de AScX.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 3.923,20 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium