beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Media: dochter AkzoNobel groeit in Rusland

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel realiseerde met zijn dochter in Rusland in 2023 een omzetgroei van 8 procent met een nettowinst van ruim 37 miljoen euro, ofschoon de onderneming publiekelijk zegt dat het grotendeels uit Rusland weg is na de inval in Oekraïne in februari 2022. Dit schreef NRC op basis van de jaarverslagen van de drie Russische dochtervennootschappen van AkzoNobel.

Die vennootschappen zijn volledig eigendom van het moederbedrijf in Amsterdam, al keren ze sinds 2022 geen dividend meer uit. 

In de afgelopen twee jaar betaalde AkzoNobel omgerekend circa 16 miljoen euro winstbelasting aan het Kremlin. "Dat bedrijven belasting moeten betalen in het land waar ze actief zijn, is een wettelijke verplichting", schrijft een woordvoerder in reactie op vragen van NRC. "Het alternatief, als een bedrijf dit niet doet, is dat het genationaliseerd kan worden door Rusland."

Toenmalig topman Thierry Vanlancker verklaarde kort na de inval in Oekraïne in een interview met zakenkrant Financial Times dat het Russische dochterbedrijf 'binnen een of twee maanden' noodgedwongen zou 'uitfaseren', onder meer vanwege een gebrek aan grondstoffen als gevolg van westerse sancties.

Financieel directeur Maarten de Vries stelde in februari van dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers nog dat de "business in Rusland gehalveerd" zou zijn.

Een woordvoerder van AkzoNobel verklaarde aan het NRC dat de Russische activiteiten gehalveerd zijn, maar zijn "de volumes van de resterende onderdelen tegen de verwachtingen in omhooggegaan".

De groei van het Russische dochterbedrijf was mede mogelijk doordat AkzoNobel grote hoeveelheden grondstoffen voor verf en coatings uit het buitenland bleef aanleveren, zo bleek uit onderzoek van NRC aan de hand van gegevens van de Russische douane.

AkzoNobel liet aan het NRC weten dat de Russische dochteronderneming sinds de Oekraïne-invasie van 2022 'grotendeels zelfstandig' opereert. "AkzoNobel steunt de Russische business niet langer financieel, technisch of commercieel, en AkzoNobel ontvangt geen dividend uit Rusland. Kort gezegd, de Russische organisatie is zelf verantwoordelijk voor het runnen van de Russische organisatie", schreef een woordvoerder.

Volgens het concernjaarverslag kwam in 2023 ongeveer 2 procent van de omzet van AkzoNobel uit Rusland, net als voor de invasie van Oekraïne. Het dochterbedrijf werd de afgelopen twee jaar ook niet minder waard. De Russische winst telt nog altijd mee in de resultaten van het hele concern, aldus de krant woensdag. 

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU EEN ABONNEMENT OP IEX PREMIUM > NU 3 MAANDEN VOOR SLECHTS €24,95!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
  ECB staat klaar om in te grijpen 05 jul | Achtergronden
 4. Premium
 5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
  ING staat op uitbreken 11 jul | Lange termijn adviezen
 3. Premium
  IEX Beleggersdag 2024 gemist? (deel 1) 03 jul | Lange termijn adviezen
 4. Premium
 5. Premium
  AMD draait naar boven 09 jul | Trades