beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 61 punten voor de Duitse DAX, een plus van 17 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 20 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag flink lager gesloten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat de handelsdag gisteren positief van start ging, geholpen door sterker dan voorziene industriecijfers uit China. Ook in de eurozone was het beeld in november positiever voor de industrie.

Gedurende de dag doken de Europese beurzen in het rood. Volgens Hewson viel dit toe te schrijven aan de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw importheffingen door te voeren op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië.

Ook uitte hij weer kritiek op de Federal Reserve. Trump is onverminderd van mening dat de Amerikaanse centrale bank de rentes moet blijven verlagen om de flinke koersval in de valuta van Brazilië en Argentinië op te vangen. Trump beschuldigt de landen ervan hun valuta te manipuleren.

"Trump lijkt niet te snappen dat de reden voor de devaluatie in deze landen niet een slim plan van de overheid is, maar het gevolg zijn van een zwakke economie door slecht bestuur", aldus Hewson. "Maar dat lijkt de president niet te beseffen."

Trump zei maandag verder dat de Amerikaanse steun aan Hongkong het sluiten van een handelsverdrag met China niet makkelijker maakt. "Maar we zien wel wat er gebeurt", aldus de president.

Afzonderlijk zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.
 
Later op de dag bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in november volgens onderzoeksbureau Markit harder groeide, maar cijfers van ISM duidden op een sterkere krimp.
 
Bedrijfsnieuws

Fresnillo verloor 1,1 procent. De mijnbouwer verwacht dat de productie van goud en zilver dit jaar aan de onderkant uitkomt van de eerder genoemde bandbreedte, en dat de productie van goud de komende drie jaar geleidelijk zal dalen.

Een sterke beweger was Ocado. De Britse online supermarkt zal een converteerbare obligatie van 500 miljoen pond uitgeven en verwacht een omzetgroei van 10 tot 11 procent in het kwartaal dat op 1 december eindigde. Voor het nieuwe jaar wordt 25 miljoen pond aan extra operationele kosten verwacht, onder andere voor een nieuwe samenwerking in Japan. Het aandeel daalde 7,4 procent.

Ted Baker verloor 8,0 procent. De Britse retailer heeft vermoedelijk de waarde van zijn voorraden met 20 miljoen tot 25 miljoen pond overschat. Het aandeel is dit jaar al zo'n 80 procent minder waard geworden.

UniCredit gaat zijn belang in de Turkse bank Yapi ve Kredi Bankasi verlagen tot minder dan 32 procent. Dit wordt door analisten gezien als een voorbode van een mogelijke exit uit Turkije. De Italiaanse bank presenteert dinsdag een strategie-update. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Euro STOXX 50          3.626,66 (-2,1%)
STOXX Europe 600       401,06 (-1,6%)
DAX                           12.964,68 (-2,1%)
CAC 40                        5.786,74 (-2,0%)
FTSE 100                    7.285,94 (-0,8%)
SMI                              10.348,44 (-1,4%)
AEX                                 587,12 (-1,7%)
BEL 20                        3.864,11 (-1,1%)
FTSE MIB                 22.728,59 (-2,3%)
IBEX 35                      9.156,30 (-2,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager gesloten.

"De Amerikaanse beurzen leken aanvankelijk hoger te openen, waarbij er nieuwe recordstanden opgezocht zouden worden", zo merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. "De laatste interventie van de Amerikaanse president Donald Trump gooide evenwel roet in het eten", aldus Hewson.

Trump wil opnieuw importtarieven doorvoeren op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. "Daardoor openden de Amerikaanse beurzen terughoudend op de eerste volledige handelsdag sinds Thanksgiving, afgelopen donderdag".

De president wees op de "enorme devaluatie" van de Braziliaanse real en de Argentijnse peso. "Dat is niet goed voor onze boeren", stelde Trump op Twitter. "Daarom zal ik met onmiddellijke ingang de importheffingen op staal en aluminium [uit deze landen] herinvoeren."

Volgens Hewson hielpen enkele tegenvallende macro-economische cijfers niet de stemming te laten draaien. Uit data van het Institute for Supply Management bleek dat de economische activiteit in de Amerikaanse maakindustrie in november onverwacht harder is gekrompen. De inkoopmanagersindex daalde van 48,3 in oktober tot 48,1 in november. Er werd door geraadpleegde economen juist gerekend op een verbetering tot 49,4.

"Op ieder andere dag zou het oude nieuws [over een economische teruggang] goed nieuws zijn, aangezien dit betekent dat de Federal Reserve eerder geneigd is om de rentes te verlagen", aldus Hewson. "De verkoopgolf van vandaag lijkt echter meer gedreven door de acties van Trump, waarbij beleggers opnieuw hun verwachtingen neerwaarts bijstellen als het gaat om de kans op een fase 1 akkoord tussen de VS en China."

Volgens analist Boris Schlossberg van BK Asset Management bestaat onder beleggers evenwel inmiddels echter een brede consensus dat wat de handelsoorlog betreft het ergste inmiddels achter de rug is. De mondiale economieën lijken zich volgens Schlossberg op te maken voor een nieuwe groeicyclus, mits de Verenigde Staten en China blijven onderhandelen en de situatie niet verslechterd.

Uit China kwamen wel positieve industriecijfers en ook uit Europa kwamen maandag hoopvolle signalen van stabilisatie. Hewson van CMC Markets sprak van een welkome afwisseling van wat een vreselijk jaar is geweest voor de productiesector, die voor het grootste deel, zo niet heel het jaar in recessie verkeerde.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, mede vanwege de aangewakkerde hoop op meer productiebeperkingen door oliekartel OPEC en aantrekkende economische omstandigheden in China. Op een settlement van 55,96 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent, of 0,79 dollar, duurder. Daarmee herstelden de olieprijzen deels van de flinke verliezen van afgelopen vrijdag.

Bedrijfsnieuws

De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar Google. Het zou volgens Reuters gaan om een onderzoek naar de manier waarop het dochterbedrijf van Alphabet data verzamelt. Het aandeel Alphabet daalde met ongeveer een procent.

Exxon Mobil ziet af van de bouw van een importterminal voor LNG. De energiereus meldde maandag dat uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat er niet voldoende interesse in de markt was om het project voort te zetten. Het aandeel steeg met enkele tienden van een procent.

Aurora Cannabis heeft goedkeuring van de Ierse autoriteiten gekregen voor één van zijn producten op basis van cannabisolie. Desondanks verloor het aandeel ruim drie procent.

Ook zijn er deze week nog enkele kwartaalcijfers. Salesforce, WorkDay en Autozone komen dinsdag met cijfers, Campbell Soup volgt woensdag en Dollar General en Tiffany publiceren donderdag kwartaalcijfers.

Roku maakte een koersval van circa vijftien procent na een advieswijziging door Morgan Stanley. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies voor de ontwikkelaar van streamingapparatuur van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Volgens analisten zal de omzetgroei uit advertenties afnemen volgend jaar. Ondanks de koersval, steeg het aandeel dit jaar al met circa 360 procent.

S&P 500 index                   3.113,87 (-0,9%)
Dow Jones index            27.783,04(-1,0%)
Nasdaq Composite           8.567,99 (-1,1%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     23.367,91 (-0,7%)
Shanghai Composite     2.872,62 (-0,1%)
Hang Seng                    26.388,39 (-0,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1074. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1083.

USD/JPY Yen   109,17
EUR/USD Euro  1,1074
EUR/JPY Yen   120,89

MACRO-AGENDA:

04:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
11:00 Producentenprijzen - Oktober (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex New York - November (VS)
00:00 NAVO-bijeenkomst Londen (VK)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten