beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Toch groene start voor Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen klauterden vrijdag richting de openingsbel op en lijken hoger te gaan openen, om de weekwinsten verder aan te scherpen in aanloop naar een lang weekend voor beleggers in de VS, ondanks de oplopende spanningen tussen de VS en China.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent hoger.

De winsten voor de beurzen deze week hielden verband met optimisme over de heropening van de economie in verschillende Amerikaanse staten. President Donald Trump zei donderdag dat hij niet nog eens de Amerikaanse economie geheel zal sluiten als er een nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus komt.

"We zullen de brandhaarden blussen. We gaan niet het land sluiten", zei Trump donderdag bij een fabriek van autofabrikant Ford in Michigan.

Ook de hoop op een vaccin tegen het nieuwe virus was goed voor de aandelenkoersen deze week. Het optimisme stond donderdag en vrijdagochtend echter onder druk door oplopende spanningen tussen de VS en China.

De Hang Seng index in Hongkong daalde vrijdag 5,5 procent en beleefde daarmee de slechtste dag sinds juli 2015. Het verlies volgde nadat China nieuwe wetgeving voor nationale veiligheid invoerde in de stad. Dit zet de autonome status van het financiële centrum onder druk. Beleggers vrezen nieuwe onlusten in Hongkong en meer spanning op de relatie tussen de VS en China.

China gaf voor het eerst in 25 jaar geen economisch groeidoel af voor dit jaar, ten teken dat de tweede economie van de wereld voor grote uitdagingen staat.  Door het formele groeidoel te laten varen, signaleerde China ook dat er niet op stel en sprong nieuwe stimuleringsmaatregelen komen. Landen die afhankelijk zijn van China voor hun groei zullen daar last van krijgen. Dit liet de prijzen van olie en andere grondstoffen sterk dalen.  

De olieprijs daalde vrijdag. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 3,5 procent tot 32,72 dollar. Brent-olie werd 3,3 procent goedkoper op 34,88 dollar. "De extreem positieve positionering van beleggers in olie, en met name in de Amerikaanse olie, maakt de brandstof gevoelig voor een correctie", zeiden commentatoren.
 
De euro/dollar noteerde op 1,0904. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een 1,0950 op de borden.  

Wall Street sloot donderdag lager op zorgen over de Amerikaans-Chinese relaties, nadat de Amerikaanse Senaat een wet aannam die het voor Chinese bedrijven een stuk lastiger maakt om in de VS kapitaal op te halen of een beursnotering te krijgen.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is wereldwijd de afgelopen twee weken gestegen met meer dan een miljoen, van 3,85 miljoen tot meer dan 5,1 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt op meer dan 333.000.

Bedrijfsnieuws

IBM gaat een niet nader genoemd aantal banen schrappen. Het is de eerste ontslagronde onder de nieuwe CEO Arvind Krishna, die het technologiebedrijf weer op het pad naar meer groei wil terugbrengen. Veel klanten van IBM moeten door het coronavirus hun investeringen inperken en sluiten voorlopig even geen grote softwarecontracten.

De winst van chipfabrikant Nvidia is gestegen door sterke groei bij computerspelletjes en dienstverlening voor werken op afstand, nu de afgelopen tijd veel mensen aan huis gekluisterd waren door de coronaviruspandemie. De winst steeg met 39 procent tot 3,1 miljard dollar in het kwartal, meldde Nvidia donderdagavond. Het aandeel lijkt licht hoger te openen.

Deere & Co zag in het afgelopen kwartaal de omzet en de winstgevendheid met dubbele cijfers dalen. Wel was de winst hoger dan analisten hadden voorspeld. Deere verwacht voor dit boekjaar een nettowinst tussen de 1,6 miljard en 2,0 miljard dollar. Eerder zag het bedrijf nog een bandbreedte van 2,7 miljard tot 3,1 miljard dollar, maar 23 maart van dit jaar liet het bedrijf die verwachting naar aanleiding van de coronacrisis al los. Het aandeel stond voorbeurs 3 procent hoger.

Alibaba heeft afgelopen kwartaal een flink hogere omzet behaald, maar zag de winst afkalven door dalende beurskoersen. Voor het lopende boekjaar rekent de Chinese internetgigant op een omzetgroei van 27 procent. Het aandeel Alibaba daalde vrijdag in de voorbeurshandel in de VS krap 3 procent.

KKR investeert zo'n 1,5 miljard dollar in het Indiase telecom- en technologiebedrijf Jio Platforms, voor een belang van 2,3 procent. Facebook, Silver Lake, Vista Equity Partners en General Atlantic gingen het private equity huis al voor.

Mark Zuckerberg wil dat de medewerkers van Facebook in de komende tien jaar veel vanuit huis of buiten het kantoor gaan werken. De verspreide manier van werken waartoe het bedrijf werd gedwongen door de pandemie, wordt zo permanent. Het is een van de meest opvallende voorbeelden van topmanagers van grote bedrijven die de haastig doorgevoerde crisismaatregelen verlengen voor onbepaalde tijd.

Slotstanden
 
Wall Street sloot donderdag lager. De S&P 500 index daalde 0,8 procent op een slot van 2.949 punten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent tot 24.474 punten en de Nasdaq leverde 1,0 procent in op een slot van 9.285 punten.

Bron: ABM Financial News