beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Einde koersval Wall Street in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een per saldo vlakke opening, na de koersdreun van donderdag. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood, terwijl de Nasdaq zich lijkt op te maken voor een kleine plus.

Daarmee lijken de Amerikaanse aandelenmarkten de neerwaartse trend voort te zetten, na de forse verliezen op donderdag, nadat de stijgende obligatierentes een scherpe uitverkoop veroorzaakten, waarbij met name de technologiesector het zwaar te verduren had.

"De markt is zenuwachtig. De stijgende obligatierentes zetten aandelen, vooral groeiaandelen, onder druk", zei Sebastien Galy van Nordea Asset Management.

"Het fundamentele beeld is robuust en is zelfs robuuster dan voor de introductie van het coronavaccin", zei marktanalist Wei Li van BlackRock. "Zodra de rentes stabiliseren, kunnen risicovolle activa het nog steeds goed doen", denkt Wei Li.

Oplopende geopolitieke spanningen drukken tevens het sentiment.
 
De Verenigde Staten voerden vannacht luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië. De aanvallen waren volgens het Pentagon een vergelding voor een raketaanval in Irak eerder in februari waarbij een aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair gewond raakten. Daarnaast wordt verwacht dat de VS vandaag een rapport zullen publiceren waarin staat dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman akkoord heeft gegeven voor het vermoorden van journalist Jamal Khashoggi, aldus SEB.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het persoonlijk inkomen in januari met maar liefst 10 procent is gestegen, terwijl de persoonlijke inkomens met 2,4 procent toenamen. Deeze stijgingen waren ook min of meer voorzien.

Later op de dag volgen de inkoopmanagersindex van Chicago van februari en het consumentenvertrouwen in februari.

De euro/dollar noteerde op 1,2115. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2174 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2176 op de borden.

Olie noteerde 2,1 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
Airbnb noteerde voorbeurs 3,8 procent hoger. De online verhuurder van privéwoningen boekte het afgelopen kwartaal een hoger verlies vanwege de kosten in verband met de beursgang en de effecten van de coronaviruspandemie op de reissector.

Beyond Meat won voorbeurs 6,1 procent. De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers zakte donderdag nabeurs aanvankelijk weg na publicatie van de kwartaalcijfers, omdat de deze tekortschoten, maar het aandeel veerde op nadat het bedrijf een driejarige overeenkomst aankondigde met McDonald's.

DoorDash verdrievoudigde in het vierde kwartaal van 2020 de omzet, maar waarschuwt wel voor een groeivertraging in 2021. In de komende maanden verwacht DoorDash dat de resultaten geraakt zullen worden door nieuwe regels in de VS, die maaltijdbezorgers betere voorwaarden moeten bieden. Ook zal de uitrol van vaccins zorgen voor een afnemende vraag, zo voorziet DoorDash. Het aandeel daalt vermoedelijk 10 procent.
 
Nikola heeft het afgelopen kwartaal een kleiner dan verwacht aangepast verlies geboekt en zei zich te heroriënteren op zijn "kernactiviteiten". Het aandeel noteerde voorbeurs 1,1 procent lager.

HP Inc. heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het aandeel steeg voorbeurs 2,1 procent.

Tesla noteerde voorbeurs 0,3 procent hoger, nadat de producent van elektrische auto's meldde de productie in Californië voor twee dagen te hebben onderbroken vanwege een tekort aan onderdelen, maar de activiteiten inmiddels heeft hervat.

Boeing was van plan om de beschermende motorafdekkingen van zijn 777 vliegtuigen te versterken, maanden voor een paar ernstige storingen. Dit bleek uit interne documenten. Het aandeel daalde voorbeurs 0,5 procent.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 2,5 procent lager op 3.829,34 punten. De Dow Jones index eindigde 1,8 procent in het rood op 31.402,01 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,5 procent tot 13.119,43 punten.

Bron: ABM Financial News