beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Fors herstel op Europese beurzen

(ABM FN) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe handelsweek met een flink herstel begonnen, nadat ze vorige week nog in mineur eindigden vanwege de groeiende rentevrees.

De Stoxx Europe 600 index sloot maandag 2,1 procent hoger op 417,25 punten, terwijl de Duitse DAX zelfs 3,3 procent steeg tot 14.380,91 punten. De Franse CAC 40 won 2,1 procent op 5.902,99 punten en de Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent in het groen op 6.719,13 punten.

"De Europese beurzen zijn de week sterk gestart", zo concludeerde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson zag de Duitse DAX zelfs nieuwe recordniveaus aantikken, mede dankzij een flinke koersstijging van Deutsche Bank. Het aandeel van de Duitse bank steeg tot het hoogste niveau in twee jaar, nadat de bank een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aankondigde ter waarde van 1 miljard euro en weer dividend gaat uitkeren.

Ook de Britse beurzen hadden volgens Hewson een goede dag achter de rug, waarbij de hoogste niveau in een week werd bereikt, maar presteerden minder sterk als andere Europese aandelenmarkten. Onder meer de zwakkere olieprijzen zetten aandelen als BP en Royal Dutch Shell lager, zo merkte Hewson op.
 
Afgelopen weekend keurde de Amerikaanse Senaat het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket van president Joe Biden goed. Het voorstel werd op bepaalde punten wel aangepast en moet nu opnieuw worden behandeld door het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt naar verwachting deze week, waarna er opnieuw wordt gestemd en bij akkoord kan Biden zijn handtekening zetten.

Ondertussen loopt de Amerikaanse tienjaarsrente weer verder op. Maandag noteerde die op 1,61 procent en de Duitse variant op -0,29 procent.

"De ECB heeft meerdere malen gezegd dat het de oplopende rentes in de gaten houdt en enkele beleidsmakers, waaronder hoofdeconoom Philip Lane, vinden zelfs dat het tempo van het PEPP opgevoerd moet worden", aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Later deze week komt de ECB met haar rentebesluit. Wijzigingen worden niet verwacht, maar voorzitter Christine Lagarde zal volgens marktkenners zeker ingaan op de oplopende rentes.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Opvallend was de onverwachte daling van de industriële productie in Duitsland in januari. Er was gerekend op een minimale groei, maar de productie nam met 2,5 procent af ten opzichte van december.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING laat de daling zien dat het moeilijk wordt voor de Duitse industrie om alleen de gehele economie overeind te houden en een nieuwe economische krimp te voorkomen.

De euro/dollar noteerde richting het slot in Amsterdam 0,4 procent lager op 1,1862.

Een vat WTI-olie handelde op dat moment een half procent lager, net onder 66 dollar. Vanochtend spoten de olieprijzen nog omhoog op de berichten dat een grote oliehaven in Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf dit weekend onder vuur is genomen door de Jemenitische Houthi strijdkrachten.

Bedrijfsnieuws

Financials sloten maandag in het groen. Deutsche Bank, Société Générale en ING stegen ruim 3 tot 5 procent.

Het zicht op mogelijke coronaversoepelingen in Europa in de komende maanden en een verdere vaccinatieuitrol zette luchtvaart- en reisaandelen hoger. Air France-KLM, Lufthansa en TUI stegen zo'n 3 tot zelfs 6 procent.

Pearson heeft een reorganisatie aangekondigd, nadat in 2020 zoals verwacht minder omzet werd gerealiseerd door de coronacrisis, terwijl de operationele winst bijna halveerde. Het aandeel van de Britse uitgever steeg 6,4 procent.

Deliveroo heeft in 2020 de dienstverlening enorm zien groeien, maar bleef nog altijd verlieslatend. Dit bleek maandag uit cijfers van de maaltijdbezorger. In 2020 nam de totale waarde van alle bestellingen geplaatst bij Deliveroo met liefst 64,3 procent toe tot 4,1 miljard pond. De onderliggende brutowinst steeg met bijna 90 procent tot 358 miljoen pond. Onderliggend leed Deliveroo echter nog altijd een verlies van ruim 317 miljoen pond. Vorige week werd al bekend dat Deliveroo een beursnotering in Londen wil.

Tussenstand Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de Amerikaanse indexen overwegend hoger. De Nasdaq stond opnieuw stevig onder druk.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.