beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Tech lager op groen Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten maandag hoger, met uitzondering van techbeurs Nasdaq.

De toonaangevende S&P 500 index noteerden tot 0,8 procent in het groen, terwijl de Dow Jones-index zelfs 2,0 procent won. Techbeurs Nasdaq leverde juist 0,7 procent in. 

De Dow Jones-index steeg voorbij het recordniveau van 32.000 punten, ondanks een stijging van de obligatierentes en koerszwakte bij tech-aandelen. Wel werd het steunplan van 1,9 biljoen dollar van de Amerikaanse president Joe Biden afgelopen weekend goedgekeurd door de Senaat. Dit zal naar verwachting het tempo van het economisch herstel opvoeren en ook leiden tot meer inflatie.

Geldbeheerders stappen daarom van staatsleningen en technologiefondsen over naar banken en energie-aandelen die waarschijnlijk met de economie mee zullen herstellen.

"Dit is wat ik noem een sluipcorrectie", aldus marktstrateeg Keith Lerner van Truist Advisory Services. "Er stroomt geen geld uit de markt, maar het gaat gewoonweg naar andere namen", aldus Lerner. 

Maar na een flinke verkoopgolf in de afgelopen weken, is de koersdaling bij enkele hoogvliegers van vorig jaar wat te ver doorgeschoten, zo vindt Lerner. De correctie van deze aandelen zal volgens hem dan ook spoedig ten einde komen. "Ik denk dat de tienjaarsrentes spoedig zullen stabiliseren. De vooruitzichten voor aandelen zijn gunstig."

Ook miljardair en investeerder David Tepper, oprichter van Appaloossa Management, sprak maandag de verwachting uit dat de obligatierentes zullen stabiliseren. Vooral vanuit Japan ziet Tepper een hernieuwde interesse in aandelen. "Het is momenteel zeer moeilijk om negatief te zijn over de beurzen", concludeerde Tepper. 

Hernieuwd optimisme rond financials als Goldman Sachs en American Express, die profiteren van hogere rentes en een heropening van de economie, hielpen de Dow Jones-index maandag omhoog. 

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zei maandag dat Amerikanen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus in kleine groepen bijeen mogen komen, maar waarschuwde wel dat mondkapjes en voldoende afstand alsnog nodig zijn om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

De olieprijs daalde tot 68,09 dollar, na een sprong tot boven 70 dollar na een aanval op de Saoedische oliehaven Ras Tanura door Jemenitische Houthi-strijders. De haven is de grootste exporthaven van ruwe olie in de wereld.
 
De euro/dollar noteerde op 1,1860. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1918 op de borden.

Bedrijfsnieuws

General Electric is dichtbij een deal van meer dan 30 miljard dollar om zijn vliegtuigverhuurbedrijf te combineren met het Ierse AerCap Holdings, volgens bronnen. Een aankondiging wordt maandag verwacht. Het aandeel stond 4,9 procent hoger.

Tesla leverde opnieuw 2,8 procent. Het aandeel daalde afgelopen vier handelsdagen al met 17 procent.

McAfee verkoopt zijn Enterprise tak aan een consortium onder leiding van Symphony Technology Group voor 4 miljard dollar. De transactie wordt naar verwachting nog voor het eind van 2021 afgerond. Het aandeel McAfee steeg 13,1 procent.

DuPont heeft Laird Performance Materials van Advent International gekocht voor 2,3 miljard dollar. De overname zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 afgerond worden. Het aandeel DuPont steeg 2,7 procent. 

De Universiteit van Oxford, die samen met AstraZeneca een vaccin tegen het coronavirus ontwikkelde, verzet zich tegen de beursgang van een startup achter die samenwerking. Het aandeel AstraZeneca steeg met 2,1 procent.

Huawei heeft buiten China marktaandeel verloren op het gebied van apparatuur voor mobiele telefonie, volgens een onderzoeksbureau. Dit wijst erop dat de Amerikaanse campagne tegen het Chinese technologiebedrijf vruchten begint af te werpen. Het marktaandeel daalde volgens Dell'Oro Group van 22 naar 20 procent vorig jaar, terwijl rivalen Ericsson en Nokia terrein wonnen met 35 en 25 procent marktaandeel, buiten China. Nokia won in New York 1,7 procent. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.