beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen starten nieuwe maand met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn de maand mei goed begonnen. De Stoxx Europe 600 index steeg maandag 0,6 procent tot 439,92 punten, terwijl de DAX 0,7 procent won tot 15.236,47 punten en de CAC 40 0,6 procent bijschreef tot 6.307,90 punten. In Londen vindt maandag geen handel plaats vanwege een bank holiday.

Luc Filip van SYZ Private Banking ziet momenteel meerdere positieve factoren op de beurs spelen, waaronder het winstmomentum bij bedrijven, de heropening van de economie en de uitrol van vaccins. Toch zijn er ook enkele factoren die het sentiment drukken, waaronder de hoge waarderingen en de vooruitzichten voor de inflatie, aldus Filip. "De markt zal alle positieve en negatieve factoren blijven afwegen, maar de positiviteit voert de boventoon", zo stelde Filip.

Beleggers bleken te spreken over macro-economische cijfers over de Europese industrie. De Duitse industrie groeide tussen maart en april iets minder hard, net als die in Frankrijk. In Spanje was sprake van een stevige groei en in Italië en Nederland groeide de industrie zelfs in een recordtempo.

Per saldo was dit voor de inkoopmanagersindex voor de eurozone een verdere stijging in april, hoewel het indexniveau van 62,9 wel nipt onder de 63,3 lag die in een voorlopig cijfer was gemeld. In maart stond de index nog op 62,5.

"De industrie in de eurozone dendert door, met een nieuw PMI record voor de tweede maand op rij in april", aldus econoom Chris Williamson van Markit.

Williamson wees echter ook op de "ongekende" leveringsproblemen waar fabrieken mee kampen, wat leidt tot een record aan onvoltooide orders.

"Het gevolg van een vraag die vooruitloopt op het aanbod zijn hogere prijzen die fabrikanten rekenen", aldus de Markit-econoom. De grote onzekere factor is hoe lang deze opwaartse prijsdruk zal duren en wat consumenten er uiteindelijk van merken.

De Amerikaanse inkoopmanagersindexen toonden vanmiddag een verdeeld beeld van de industrie in de Verenigde Staten. De inkoopdata van Markit lieten tussen maart en april een verdere stijging zien, van 59,1 naar 60,5.

De inkoopmanagersindex van ISM daalde in april onverwacht, maar bleef met een indexniveau van 60,7 wel ruimschoots boven de grens van groei en krimp. Ook Markit en ISM wezen op de mondiale problemen met de leveringsketen.

Na het verschijnen van de tegenvallende ISM inkoopdata, daalde de Amerikaanse tienjaarsrente licht, tot 1,61 procent.

De handelsvolumes op de beurzen bleven vandaag verder beperkt, vanwege de vrije dag in het Verenigd Koninkrijk. Vooral financials vonden maandag de weg omhoog, maar ook techaandelen en aandelen gerelateerd aan de reissector lagen er sterk bij.

De euro/dollar noteerde maandag licht hoger op 1,2063. Een vat WTI-olie handelde een procent hoger rond 64 dollar.

Bedrijfsnieuws

KPN werd recent door de combinatie EQT en Stonepeak en het Amerikaanse KKR benaderd voor een overname. Het bestuur van KPN wees beide overnamepogingen af, "aangezien ze geen tastbare en significante toegevoegde waarde opleveren". Een koude douche, schreef Degroof Petercam. "Wij blijven van mening dat de kans op een succesvolle overname van KPN erg klein is", schreef de analist. De zakenbank heeft een Houden advies op KPN met een koersdoel van 2,70 euro. Het aandeel sloot maandag in Amsterdam 2,6 procent lager op 2,79 euro.

Siemens Healthineers heeft maandag de outlook voor dit jaar opnieuw verhoogd. De Duitse concurrent van het Nederlandse healthtechbedrijf Philips rekent nu voor dit jaar op een vergelijkbare omzetgroei van van 14 tot 17 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van 8 tot 12 procent, terwijl de originele outlook slechts sprak van een groei van 5 tot 8 procent. Het aandeel Siemens Healthineers steeg 2,0 procent in Frankfurt en Philips schreef in Amsterdam 1,7 procent bij.

In de DAX won halfgeleiderproducent Infineon 0,5 procent, terwijl Deutsche Bank 1,8 procent verloor.

ArcelorMittal won 1,7 procent in Parijs, terwijl betaalbedrijf Worldline 1,6 procent liet gaan.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de S&P 500 en Dow Jones index aardig in de plus, maar stond de Nasdaq onder druk.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Wereldhave leeft op 04 apr | Lange termijn adviezen