beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen eindigen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, met technologiefondsen als grootste verliezers, nadat de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen zei dat de rente wat kan stijgen als de economie oververhit raakt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,4 procent in het rood op 433,65 punten. De Duitse DAX verloor 2,5 procent naar 14.856,48 punten. De Franse CAC 40 zakte 0,9 procent tot 6.251,75 punten. De Britse FTSE daalde minder sterk, met 0,7 procent naar 6.923,17 punten, nadat de beurzen in Londen maandag gesloten waren.

Een maandag opgenomen gesprek van voormalig Fed-vorzitter Yellen met The Atlantic werd dinsdag uitgezonden. Daarin zei de minister dat de rente mogelijk wat zal moeten stijgen om te voorkomen dat de economie oververhit raakt. Yellen zei dit overigens in de bredere context van een toespraak waarin ze ook zei dat inflatie geen probleem zal zijn.

"De aandelenmarkt is voorzichtig", zei Kristina Hooper van Invesco. "Aandelenkoersen zijn immers al dramatisch gestegen en beleggers maken zich zorgen dat het huidige zeer positieve klimaat niet houdbaar is, omdat de staatsschuld stijgt en de belastingen omhoog zullen gaan." Volgens Hooper zijn beleggers ook voorzichtig omdat ze afhankelijk zijn van monetair beleid. "Inflatie die blijft plakken kan om de hoek komen kijken, en dan zal de Fed de schaal met punch misschien wel moeten weghalen."

Intussen deed de Europese Commissie maandag een aanbeveling om de beperkingen te versoepelen zodat toeristen uit meer landen de EU kunnen bezoeken. Mensen die een goedgekeurd vaccin hebben gekregen of die uit een land komen waar de pandemie onder controle is, mogen komen. De Britse handelsminister Liz Truss kondigde een groene lijst van landen waar Britten heen kunnen zonder in quarantaine te hoeven gaan na terugkeer.
 
De Britse International Airlines Group, met onder andere British Airways, sloot hoger, maar Air France-KLM en Lufthansa eindigden lager.

De Britse industrie zag in april de activiteit aantrekken en kwam met een index van 60,9 uit op het hoogste punt sinds juli 1994.

Een Amerikaanse inkoopmanagersindex van ISM werd uitgesteld door technische problemen.

De Amerikaanse fabrieksorders stegen zoals verwacht licht in maart na een daling in februari, terwijl het Amerikaanse handelstekort in dezelfde maand steeg van 70,5 naar 74,4 miljard dollar. Vooral in de handel met China groeide het tekort, met 6,7 miljard tot 37 miljard dollar. De stimuleringsdollars zetten Amerikaanse consumenten aan tot het kopen van buitenlandse waren, lijkt de eerste conclusie. Onder andere speelgoed, meubels, telefoons en auto's werden aangeschaft uit het buitenland.

De olieprijs steeg met zo'n 2 procent. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 1,9 procent in het groen op 65,66 dollar, terwijl voor een juli-future Brent 68,89 dollar werd betaald, een stijging van 1,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2019. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2034 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2064 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Infineon Technologies heeft de outlook voor het hele jaar verhoogd na sterke cijfers in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. De chipmaker rekent nu op een omzet van ongeveer 11 miljard euro en een aangepaste EBIT-marge van ongeveer 18 procent. Eerder verwachtte het bedrijf een omzet van ongeveer 10,8 miljard euro en een aangepaste EBIT-marge van ongeveer 17,5 procent. Infineon sloot bijna 6 procent lager. 

In Amsterdam verloren technologienamen zoals Adyen, BESI, ASML, ASMI en Prosus flink terrein.

HelloFresh heeft in het eerste kwartaal van 2021 sterk gepresteerd. Het aandeel verloor bijna 7 procent. Rivaal Just Eat Takeaway.com verloor ook in Amsterdam.

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentieovereenkomst op patenten afgesloten. Financiële gegevens werden niet bekend gemaakt.  Umicore eindigde 2,5 procent lager, BASF verloor 3,5 procent.

Adecco heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst en omzet autonoom en op een aangepaste basis zien groeien met een versnelling in maart en april. Het aandeel eindigde ruim 5 procent in de min.

In Frankfurt zakte Merck ook meer dan 5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa fors in het rood.  De S&P500-index daalde 1,3 procent en technologiebeurs Nasdaq stond 2,6 procent lager.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium