beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,3 procent tot 4.166,48 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent op 33.291,53 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 14.030,38 punten.

Beleggers hebben enig vertrouwen gekregen dat de Federal Reserve zal optreden om de stijgende inflatie te beteugelen, nadat beleidsmakers woensdag hebben aangegeven dat ze verwachten de rente in 2023 twee keer te verhogen. Dit haalde de kracht uit de recente rally op de aandelenmarkten in reactie op het economische herstel, wat leidde tot een terugval deze week in bank- en energieaandelen. Technologieaandelen zagen zich daarentegen gesteund, aangezien techfondsen zouden kunnen profiteren van een lagere inflatie en hogere rentetarieven.

Fed-bestuurder James Bullard deed er vrijdag in een interview met CNBC nog een schepje bovenop met de opmerking dat de rente ook volgend jaar al omhoog kan. Bullard, van de St. Louis Fed, heeft dit jaar geen vaste plek in het beleidscomité van de Fed maar volgend jaar wel.

"Als de Fed de aankopen van obligaties afbouwt en de rente verhoogt, wordt de stijgende inflatie ineens getemd", zei marktanalist Gregory Perdon van Arbuthnot Latham. "Als de inflatie wordt geremd wil je activa met een lange looptijd kopen of investeringen die gevoelig zijn voor rentetarieven", voegde hij toe.

Op de korte termijn voorziet Perdon dat de inflatie zal oplopen als gevolg van knelpunten in de toeleveringsketen, chiptekorten, een sterke vraag naar goederen en diensten en versoepeling van de coronamaatregelen. Aandelen zullen waarschijnlijk nog stijgen, zei hij.

"De Fed heeft nog niets gedaan. Het enige wat ze gedaan hebben is een signaal geven en ze zijn nog ver verwijderd van daadwerkelijk iets doen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak stonden vrijdag in de VS geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1871. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1867 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1906 op de borden. 

Een julifuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,8 procent, ofwel 0,60 dollar, hoger op 71,64 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de ruwe olieprijs 1 procent hoger.

Maandag staat in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak slechts de Chicago Fed index van mei geagendeerd.    

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen als Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley verloren vrijdag respectievelijk 2,9 procent, 2,3 procent en 3,5 procent, na donderdag ook al circa 3,0 procent gedaald te zijn..

Oliereuzen als Exxon Mobil en Chevron zetten de neerwaartse trend tevens voort. Exxon Mobil daalde 2,0 procent, terwijl Chevron 2,9 procent verloor. 

Adobe steeg 2,5 procent, nadat het softwarebedrijf donderdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam. Ook de outlook voor het lopende kwartaal was sterk. Adobe kan met zijn clouddiensten profiteren van de versnelde digitalisering als gevolg van de coronacrisis.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.