beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Optimisme op Europese beurzen na rentebesluit Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat beleggers positief reageerden op het toch wel agressieve rentebeleid van de Fed.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,4 procent naar 521,67 punten. De DAX steeg 1,6 procent op 19.002,38 punten en daarmee een nieuw record. De Duitse beurs is wel een herbeleggingsindex waarin de dividenden worden meegenomen. De Franse beurs won 2,3 procent op 7.615,41 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 8.328,72 punten.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets heeft de Fed een grote bazooka afgevuurd en is het de vraag wat de Amerikaanse centrale bank bij haar volgende rentebesluit gaat doen. Elke zwakte in de Amerikaanse economische cijfers zal de markt opvatten als een signaal voor nog zo'n "supergrote" renteverlaging.

"De Fed suggereert dat deze 0,5 procent proactief was, en dat het nu klaar is met verlagingen van meer dan een kwartje. Maar daar is de markt niet zo van overtuigd", stelde investment manager Simon Wiersma van ING, wijzend op de lauwe reactie van beleggers op Wall Street kort na het besluit. De belangrijkste indices in New York sloten woensdag nog lager.

Volgens analist Philip Marey van Rabobank kwam de Fed met een verlaging van 50 basispunten "wat paniekerig over".

"Als ze nu al kiezen voor 50 basispunten, wat moet de Fed dan doen als de economie en de markten echt onderuitgaan, een verlaging van 75 basispunten?", vroeg Marey zich af.

Er waren donderdag ook andere centrale banken aan zet. Zo liet de Noorse centrale bank het rentetarief ongewijzigd op 4,5 procent. Norges Bank verwacht dat tot het einde van het jaar te doen omdat de zwakke kroon een bedreiging blijft voor de pogingen om de inflatie omlaag te brengen.

Ook de Bank of England liet het rentetarief ongemoeid, hetgeen ook werd voorzien, maar de voorzichtige aanpak staat haaks op die van de Fed.

Verrassend is dit echter niet, volgens ING, want de diensteninflatie in het VK is hoger dan die in de VS en de eurozone.

"De taal in de verklaring maakt overduidelijk dat er geen haast is om de rente te verlagen", aldus de bank. En door een geleidelijke aanpak te beloven, "stemt de BoE in feite in met een renteverlagingen van 25 basispunten per drie maanden. Dat suggereert dat de volgende verlaging hoogstwaarschijnlijk in november zal plaatsvinden", volgens ING.

In Turkije bleef de rente ook stabiel op 50 procent, maar daar bedraagt de inflatie dan ook ongeveer 52 procent.

Nieuwe macrocijfers uit de VS lieten vanmiddag geen eenduidig beeld zien. Zo daalden de wekelijkse steunaanvragen en schoot de 'Philly Fed'-index onverwacht sterk omhoog, maar de leidende indicatoren daalden nog verder, net als de woningverkopen.

De olieprijzen bleven verder oplopen. Een vat Brent werd 0,9 procent duurder op 74,32 dollar. Beleggers houden onder meer de gebeurtenissen in het Midden-Oosten in de gaten nadat walkietalkies van de Libanese gewapende groep Hezbollah woensdag ontploften, na soortgelijke explosies van piepers de dag ervoor.

De tweejarige rente in de VS daalde wat, terwijl de tienjarige rente juist wat opliep. De Duitse tienjarige rente daalde daarentegen licht.

De euro/ dollar liep licht op naar 1,1130, maar handelde wel onder het hoogste punt van de dag. Het muntpaar heeft vooralsnog moeite met het hoogste niveau van 2024 dat rond de 1,1200 ligt.

Stijgers en dalers

De recordhoge DAX was overwegend groengekleurd en werd aangevoerd door Heidelberg Materials, Bayer, Beiersdorf en SAP die allen tussen de 3,3 en 4,4 procent stegen.

Nutsbedrijven RWE en E.ON waren de grootste dalers, met verliezen van 3,8 en 2,6 procent. Vastgoedbedrijf Vonovia daalde met 2,4 procent.

Ook in de Franse CAC 40 stond vastgoed onder druk; Unibail-Rodamco-Westfield daalde 2,0 procent. Energiebedrijf Engie leverde 2,2 procent in.

Verder was de stemming in Parijs prima. Zo stegen Saint-Gobain, Hermes, ArcelorMittal, Safran, Schneider Electric, Eurofins Scientific, Airbus en Dassault Systèmes allen tussen de 3,7 en 4,4 procent.

De Amsterdamse beurs werd op sleeptouw genomen door de technologiegerelateerde aandelen met winsten van tussen de 4,3 en 5,6 procent.

Brussel bleef donderdag wat achter bij de meeste Europese beurzen, met een plus van 0,7 procent voor de Bel20. Umicore won 3,0 procent, maar Elia leverde 2,0 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het Europese slot hadden de Amerikaanse beurzen er duidelijk zin in met nieuwe records voor zowel de S&P 500 en de Dow Jones. De Nasdaq was nog niet zover na de recente dalingen maar kon 2,5 procent bijschrijven, waarbij de inmiddels bekende zwaargewichten veel van het positieve werk deden.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU EEN ABONNEMENT OP IEX PREMIUM > NU 3 MAANDEN VOOR SLECHTS €24,95!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    ASML vertrouwt op leveranciers 01 okt | Analyse en Advies
  3. Premium
    Welkome opsteker voor Pharming 26 sep | Analyse en Advies
  4. Premium
    Wordt Basic-Fit van de beurs gehaald? 01 okt | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Kan ASML het herstel eindelijk verder vormgeven? 26 sep | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Update Big Tech 27 sep | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Medtronic staat klaar voor flink herstelbeweging 30 sep | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium
    Aperam: instappen na correctie 27 sep | Lange termijn adviezen