beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen licht hoger rond lunchtijd

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag rond lunchtijd overwegend licht hoger. De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,2 procent tot 524,05 punten. De Duitse DAX liet een kleine winst optekenen van 0,3 procent op 19.375,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,2 procent bij een stand van 7.624,15 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent hoger op 8.266,58 punten.

Daarmee is het een voorzichtig positief begin van de oktobermaand, na een sterke maand september en een goed derde kwartaal voor de Europese beurzen.

Maandag namen de indexen nog wel gas terug en was vooral de Europese autosector de gebeten hond, na winstwaarschuwingen van verschillende zwaargewichten.

"Dat de Europese autosector diep in de malaise zit, moge duidelijk zijn. En een oplossing zie ik op de korte termijn niet. Europese auto's zijn vaak (veel) te duur of minder vooruitstrevend in vergelijking met Amerikaanse en/of Chinese concurrenten", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Ook dinsdag staan autoaandelen weer onder druk.

Beter nieuws was er vanochtend op het inflatiefront. Afgelopen maand stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 1,8 procent, bleek uit voorlopige cijfers en daarmee kwam de inflatie voor het eerst in drie jaar uit onder de doelstelling van 2,0 procent van de Europese Centrale Bank.

De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, blijkt nog iets hardnekkiger en kwam in september uit op 2,7 procent. Dat was wel iets lager dan de 2,8 procent in augustus.

Maandag gaf ECB-voorzitter Christine Lagarde in een toespraak in het Europees Parlement al aan dat de centrale bank meer vertrouwen heeft in haar inflatiedoel en dat toegenomen vertrouwen zal worden meegenomen in de volgende monetaire beleidsvergadering in oktober, aldus Lagarde.

Hiermee neemt de kans op nog een renteverlaging in oktober toe, nadat de depositorente afgelopen maand ook al met 25 basispunten werd verlaagd. Mocht de ECB in oktober echter een pauze inlassen, dan is de kans groot dat er in december een renteverlaging van 50 basispunten komt, zeiden experts van ING dinsdag.

Ondertussen klonk Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell maandag in een toespraak in Tennessee juist meer ‘hawkish’ en benadrukte hij dat de Fed niet het gevoel heeft dat het haast moet maken om de rente snel omlaag te krijgen. De markt rekende de afgelopen tijd in meerderheid op nog een verlaging van 50 basispunten in november. De kans daarop is inmiddels gedaald tot 39 procent.

Op macro-economisch vlak was er vanochtend in de eurozone ook aandacht voor inkoopcijfers en die toonden een verdere krimp van de industrie in de muntunie. De inkoopmanagersindex daalde van 45,8 in augustus naar 45,0 in september. Dat is de laagste stand in 9 maanden. Een flinke groeiversnelling in Spanje kon de eurozone als geheel niet helpen.

Verwacht wordt dat de economie in de eurozone in het derde kwartaal met ongeveer 1 procent zal krimpen ten opzichte van de drie maanden ervoor, zei Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. En er is weinig zicht op verbetering op korte termijn, waarschuwde de econoom.

De euro/dollar daalde licht na de inflatiecijfers, tot rond de 1,11. Afgezien van verrassende cijfers uit de eurozone en de VS kan de Europese munt in de komende dagen weer onder de 1,11 zakken en zelfs de 1,10 testen wanneer de werkloosheid in de VS vrijdag niet blijkt gestegen, zei ING.

De olieprijzen daalden dinsdag met bijna 2 procent, ondanks de escalatie in het Midden-Oosten, waar Israël een grondoffensief is gestart in het zuiden van Libanon. In het derde kwartaal verloor WTI-olie 16 procent van zijn waarde. De geopolitieke spanningen lijken vooralsnog minder zwaar te wegen dan de zorgen over een overaanbod, nu Saoedi-Arabië en de bondgenoten van OPEC+ hun productie tegen het einde van het jaar vermoedelijk gaan opvoeren.

Bedrijfsnieuws

Covestro deed dinsdag goede zaken in Frankfurt, met een winst van 3,7 procent op 58 euro. Adnoc, de olieproducent uit de Verenigde Arabische Emiraten, neemt na langdurige onderhandelingen het Duitse chemiebedrijf over voor ongeveer 11,7 miljard euro. Adnoc betaalt 62 euro per aandeel Covestro.

Henkel leverde in de DAX 2,8 procent in. Ook verzekeraars stonden onder druk, net als de Duitse autofabrikanten, die maandag ook al behoorlijk terrein verloren. Mercedes-Benz daalde vanochtend met 0,6 procent, Porsche Automobil Holding verloor 0,8 procent, Volkswagen leverde 1,3 procent in en BMW verloor ook 1,3 procent.

In Parijs wist Stellantis nauwelijks te herstellen van de koersval van maandag, toen de autobouwer met een waarschuwing kwam. Het aandeel steeg vanochtend 0,1 procent. Jefferies verlaagde dinsdag het koersdoel. Renault daalde met 3,5 procent.

Ook luxe-aandelen als Hermes, LVMH en Kering gingen dinsdagochtend onderuit op de Franse beurs, met verliezen van 0,9 tot 1,5 procent. Franse banken noteerden ook in het rood.

Vastgoed- en defensieaandelen deden vanochtend wel goede zaken in Europa. Vonovia won 2,0 procent, Unibail-Rodamco-Westfield steeg licht, MTU Aero Engines won 2,0 procent, Rheinmetall ging 1,5 procent hoger. Thales en Dassault stegen beide met 0,8 procent.

Aandelen van Moller-Maersk verloren dinsdag zo'n 5 procent in Kopenhagen. Volgens het Deense containerbedrijf zal de staking van Amerikaanse dokwerkers de toeleveringsketens beïnvloeden, wat zal leiden tot vertragingen in het vrachtvervoer, hogere kosten en logistieke uitdagingen voor bedrijven die afhankelijk zijn van havens aan de Amerikaanse oostkust en de Golf.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lichtrode opening tegemoet nadat maandag op de valreep nog records werden bereikt door de S&P 500 en Dow Jones index. Futures op de S&P noteerden dinsdag rond lunchtijd 0,1 procent lager en die op de Dow verloren 0,3 procent.

De S&P sloot maandag 0,4 procent hoger op 5.762,48 punten, de Dow won fractioneel terrein op 42.330,15 punten en de Nasdaq eindigde 0,4 procent in de plus op 18.189,17 punten.

Op maandbasis steeg de S&P 2,0 procent, won de Dow 1,9 procent en ging de Nasdaq 2,7 procent hoger. Op kwartaalbasis wonnen de drie indexen respectievelijk 5,3, 8,1 en 1,7 procent. 

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU EEN ABONNEMENT OP IEX PREMIUM > NU 3 MAANDEN VOOR SLECHTS €24,95!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
    ASML vertrouwt op leveranciers 01 okt | Analyse en Advies
  3. Premium
    Welkome opsteker voor Pharming 26 sep | Analyse en Advies
  4. Premium
    Wordt Basic-Fit van de beurs gehaald? 01 okt | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Kan ASML het herstel eindelijk verder vormgeven? 26 sep | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Update Big Tech 27 sep | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Medtronic staat klaar voor flink herstelbeweging 30 sep | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium
    Aperam: instappen na correctie 27 sep | Lange termijn adviezen