Niet uitstellen: leg nu je mobiel beleid vast

Welke positie moet je als bedrijf innemen wat betreft de mobiele toestellen op kantoor? Knijp je een oogje dicht wanneer medewerkers hun smartphone gebruiken om zijn werkmails te checken? Of onderwerp je je hele mobiele vloot meteen aan de rigide controle van je IT-afdeling? Een eenzijdig antwoord is er niet. Daarom geven we je uitleg over vier grote beleidsvormen én je krijgt advies in het keuzeproces.

BYOD of CYOD: welk mobiel beleid past bij jouw bedrijf?

Ons eerste advies: schuif de uitwerking van je mobiele beleid niet op de lange baan. 2017 is niet voor niets het jaar van de data security. Die noodzaak wordt alleen maar urgenter want in de professionele sfeer zijn mobiele toestellen overal. Je wordt bekogeld met mysterieuze afkortingen als BYOD, CYOD, COPE en POCE. Die helpen je om specifieke security-uitdagingen aan te pakken.

Een stap dichter bij een ideaal mobiel beleid

We gaan afgekorte beleidsvormen meteen ontmaskeren:

  • BYOD = Bring Your Own Device: De medewerker brengt zijn privétoestel mee naar het werk en logt ermee in op het bedrijfsnetwerk, om professionele data, mails en apps te raadplegen. Als bedrijf maak je daar in elk geval heel goede afspraken over.
  • POCE = Personally Owned, Company Enabled: De medewerker werkt op zijn eigen toestel (BYOD), maar dit is voorzien van bedrijfsbeveiliging.
  • CYOD = Choose Your Own Device: De medewerker kiest een toestel uit een aanbod dat je zorgvuldig samenstelde on overleg met je IT-departement. Je kunt de smartphones zo eenvoudiger wapenen met een afgeschermde zone voor bedrijfsgegevens (zoals Knox Workspace) en een extra beveiligde mailcliënt.
  • COPE = Company Owned, Personally Enabled: De medewerker krijgt een smartphone van de zaak. Met de nodige security-, beheer- en productiviteitssoftware én met de uitdrukkelijke toestemming om het toestel ook in te stellen voor privégebruik.
Dit is maar een tipje van de sluier. Elke beleidsvorm heeft voor- en nadelen en kan zich in de praktijk op ontelbare manieren ontvouwen. Denk maar aan de vrijheid van je medewerkers en aan de rol van je IT-afdeling, die je kunt vergroten of juist beperken. De Evolve-blog heeft de algemene eigenschappen van BYOD en CYOD, COPE en POCE voor jou op een rijtje gezet.

 

Op de weegschaal

Hoe beslis je uiteindelijk welk mobiel beleid je gaat voeren? Vertrek vanuit je specifieke bedrijfssituatie, risico’s en sector. Healthcare, finance of overheid? Die bedrijfstakken kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen. Terwijl een vrijere CYOD-aanpak andere bedrijven misschien past als gegoten.

Ontdek dus de details van elke policy, weeg ze tegen elkaar af en speel optimaal in op de mobiele realiteit – met de Evolve-businessblog.