Dossier - Dividend aandelen

Dividend aandelen

Dividend vormt een belangrijke component in het totale rendement van een belegging in aandelen. Standard&Poor's becijfert dat voor Amerikaanse aandelen het uitgekeerde dividend in de periode vanaf 1926 goed is geweest voor het derde van het totale rendement.

Niet elk bedrijf keert een dividend uit. Zo zullen groeibedrijven zoals Apple en Google hun overtollige middelen liever op een andere manier besteden en bieden bedrijven met minder sterke groeivooruitzichten vaak een hoog dividendrendement. Het dividendrendement wordt berekend door het dividend per aandeel te delen door de koers van het aandeel. Een hoog dividendrendement is niet altijd een goed teken, aangezien het vaak het gevolg is van een sterk gedaalde koers. Het is dan ook belangrijk dat een bedrijf een betrouwbare en consequente dividendbetaler is.

Een goed voorbeeld hiervan in de Verenigde Staten zijn de zogenaamde Dividend Aristocrats. Dit zijn de bedrijven uit de S&P500-index die minimaal 25 jaar op rij hun dividend jaarlijks verhoogd hebben. Zo verhoogde consumentengoederenproducent Procter&Gamble in 2010 voor het 54e achtereenvolgende jaar zijn dividend. Bekijk hieronder een verzameling van dividend gerelateerde artikelen, waaronder over de dividend aristocrats.

Beleggers Belangen heeft een eigen dividendportefeuille die gerund wordt door dividendexpert Menno van Hoven.

GERELATEERDE ARTIKELEN