Profiel Wessanen

Wessanen

Het huidige Koninklijke Wessanen (AMX) is ontstaan in december 1998 na de ontvlechting van Koninklijke BolsWessanen NV. Laatstgenoemde onderneming ontstond in 1993 uit de fusie tussen het voedingsmiddelenconcern Koninklijke Wessanen NV en het internationale drankenconcern Koninklijke Distilleerderijen Erven Lucas Bols. BolsWessanen was een vooraanstaande, in Nederland gevestigde, internationale voedingsmiddelen- en drankengroep met bedrijven in Europa, de VS, Azië en Zuid-Amerika. Ondertussen zijn de drankenactiviteiten afgestoten. En concentreert men zich uitsluitend op voedingsmiddelen.
Koninklijke Wessanen is in zijn huidige vorm actief op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. In 2004 werd de focus gericht op authentieke voeding van hoge kwaliteit met een productaanbod van zuiver natuurlijke en gezonde voedingsmiddelen en premium taste-producten. Er bestaan nu twee voedingscategorieën: Health-voeding en Premium Taste-voeding. De activiteiten zijn verdeeld in de groepen North America Branded (consument- en merkgerichte organisatie, actief met het vermarkten en verkopen van cocktailmixen, niet-koolzuurhoudende kwaliteitsdranken, natuurlijke voeding, specialiteiten en banketproducten), North America Distribution (groothandels- en distributieactiviteiten van Tree of Life Inc. in de VS en Canada), Europe Branded (marketing, distributie en promotie van de Health- en Premium Tastemerken via retailers en supermarkten) en Europe Distribution (distributiediensten aan natuurvoedingswinkels en speciaalzaken in België, Groot-Brittannië en Nederland).
Merken in de voedingscategorie Health-voeding zijn onder meer Bjorg, Zonnatura, Dr. Ritter, Allos, De Rit natuurproducten, Tartex en Whole earth. Merken in de voedingscategorie Premium Taste-voeding zijn onder meer Merza, Beckers, Righi, KA-ME en Daily's. De groep Europe Private Label (huismerkfabrikanten Dailycer, actief met traditionele ontbijtgranen en innovatieve graanspecialiteiten en Delicia, actief met chocoladehagelslag en -vlokken) is in maart 2007 verkocht aan de investeringsmaatschappij One Equity Partner.
De crisis heeft Wessanen hard geraakt. Over 2009 waren er bloedrode cijfers. Afwaarderingen en een matige operationele gang van zaken duwden het netto resultaat ver in de min: €219,7 mln verlies.De belangrijkste oorzaak voor het verlies zijn de verliezen op de verkochte activiteiten. Wessanen nam in 2009 afscheid van zowat de helft van zijn omzet door verkoop van Karl Kemper, Righi, Liberty Richter en op de valreep van het jaar nog Tree of Life. 
 
Bedrijfsgegevens
Bedrijfsnaam Koninklijke Wessanen NV
Hoofdkantoor gevestigd in Nederland
Primaire markt Non-dur.
Bedrijfstype Industrial
Contactgegevens 9 Beneluxlaan, 3527 HS Utrecht Tel. +31 (0)30 298 8888

Management

R. Merckx

Directie

C. Barnouin

R. Merckx

Raad van Commissarissen

I.M.C.M. Rietjens

P. Mispolet

R. Kluiber

 

 

 

 

 


 
 

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed