Nieuws Buitenland

Wall Street licht lager gesloten

Vrijdag 6 oktober 2017 22:20 Amerikaans banenrapport overtuigt niet.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht lager gesloten.
De toonaangevende S&P 500 index eindigde 0,1 procent lager op 2.549,33 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel op 22.773,67 punten, maar de Nasdaq eindigde juist 0,1 procent hoger op 6.590,18 punten.
"De Amerikaanse aandelenmarkten sloten vrijdag iets lager na enkele indrukwekkende handelssessies afgelopen week", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.
Volgens Madden keek de markt vandaag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in september is gedaald, terwijl er een groei was voorzien.
Er gingen afgelopen maand 33.000 banen verloren, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 80.000.
De groei van 156.000 banen in augustus werd wel bijgesteld naar 169.000. Voor juli ging het cijfer van 189.000 naar 138.000.
Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het cijfer over september evenwel niet representatief, vanwege de invloed van de orkanen Harvey en Irma die voor een vertekend beeld zorgen.
"Het zal mij niet verbazen als de beroerde cijfers over september nog opwaarts worden bijgesteld volgende maand", aldus Madden van CMC Markets.
De dollar reageerde "sterk volatiel" op het rapport, zo merkte analist Lukman Otunuga van FXTM op. Vooral de stijging van het uurloon van 0,12 dollar zorgde voor een "scherpe" stijging van de dollar en meer optimisme over de inflatieverwachtingen, aldus Otunuga. "Met een werkloosheidcijfer dat terug is gevallen tot het laagste niveau sinds 2001, is het totale rapport bemoedigend en ondersteunt het de verwachtingen op een hogere Amerikaanse rente."
"De loongroei is lange tijd laag geweest en daar maakten beleggers zich zorgen over, maar nu de groei toeneemt zullen de consumentenuitgaven en daarmee de inflatie snel stijgen", aldus Madden.
Vooruitkijkend verwacht Otunuga dat het ietwat vertekende banenrapport in combinatie met de positieve macro-economische data van afgelopen week blijven zorgen voor een optimistisch stemming over de Amerikaanse economie. Dit zorgt volgens Otunuga voor een verder opwaarts potentieel voor de dollar.
Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de groothandelsvoorraden in augustus zijn gestegen met 0,9 procent op maandbasis. Op jaarbasis stegen de voorraden met 4,5 procent.
De november-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,50 dollar lager, of circa drie procent, op 49,29 dollar. Daarmee werd op weekbasis een verlies geleden van circa 4,6 procent.
De euro/dollar noteerde op 1,1731. Bij aanvang van de handelsdag in de Verenigde Staten bewoog het muntpaar nog op 1,1695 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1705 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Datacentrum operator Switch werd vrijdag voor het eerst in New York verhandeld. Het datacenterbedrijf biedt 31,25 miljoen aandelen aan voor 17,00 dollar per aandeel. Beleggers bleken wel te spreken over het aandeel, dat als gevolg circa ruim twintig procent won.
Costco Wholesale maakte een koersval van bijna zes procent, nadat de Amerikaanse retailer donderdag laat over het fiscale vierde kwartaal tegenvallende resultaten rapporteerde.
Yum China steeg ruim twee procent, nadat de Yum Brands spin-off tijdens zijn cijferpublicatie voor het eerst een dividenduitkering aankondigde en teven meldde eigen aandelen te gaan inkopen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 06, 2017 16:20 ET (20:20 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed