*

Nieuws Buitenland

Damrak hoger gesloten

donderdag 17 mei 2018 18:07

Markt kijkt naar Italië en Verenigd Koninkrijk.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 568,96 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep zitten we in een interessante situatie, waarbij de AEX en de overige Europese beurzen de afgelopen tien dagen overwegend opwaarts bewogen, terwijl de S&P 500 af ten toe wat mindere dagen kende. Daarom is het volgens Smit een prima strategie om Europese beurzen "te shorten" om zo een bescherming op te bouwen.

De markt keek donderdag, naast een reeks bedrijfscijfers, met name naar de ontwikkelingen in Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Italië hebben de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord naar verluidt een nieuw ontwerp voor hun coalitieprogramma voorbereid. Het nieuwe programma bevatte naar verluidt geen verwijzingen naar de mogelijkheid dat Italië uit de euro wil stappen, maar wees wel op de noodzaak van herziening van EU-verdragen.

Ondertussen steeg het pond na een rapport dat de Britse regering van plan is Brussel te vertellen dat het na 2021 in de douane unie van de Europese Unie wil blijven om een harde grens met Ierland te vermijden. Zo'n scenario zal door de markt worden bestempeld als een zachte Brexit, waar hard-line Brexiteers juist tegen hebben geprotesteerd.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdagochtend dat het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in het tweede kwartaal is gedaald. Met een stand van 14,2 lag de stemmingsindicator bijna vier punten lager dan in het eerste kwartaal.

De bouwsector in de eurozone produceerde in maart minder dan in februari, maar op jaarbasis was er wel sprake van een stijging.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 12 mei is gestegen. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen toe met 11.000 naar 222.000 stuks. Ook stegen de leidende indicatoren in april, zoals dat in de voorgaande maanden ook al gebeurde.

De euro/dollar noteerde op 1,1796. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1800 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 71,97 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 80,17 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 12,4 procent. Het aandeel van de Franse kabelaar steeg xxx procent na rapportering van kwartaalcijfers. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam afgelopen kwartaal uit op krap 1.260 miljoen euro, ten opzichte van 1.289 miljoen euro een jaar eerder. De bedrijfsconsensus ging echter uit van 1.244 miljoen euro. ABN AMRO sprak van "uitstekende prestaties" in Frankrijk. "De cijfers duiden erop dat Altice actief werkt aan het op de rails krijgen van de activiteiten, na de wake up-call in het derde kwartaal van vorig jaar", aldus analist Konrad Zomer. De schuldenberg blijft nog wel een punt van zorg, aldus ABN AMRO.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,9 procent.

Ahold Delhaize daalde 1,8 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel na de "ambitieuze" deal van het Amerikaanse Kroger met de Britse online supermarkt Ocado. Momenteel heeft Kroger volgens Grzinic nog slechts beperkte blootstelling aan steden langs de Amerikaanse oostkust, maar de deal met Ocado kan hier verandering in brengen. En dat is ongunstig voor Ahold Delhaize, dat in die regio sterk vertegenwoordigd is.

Philips Lighting, dat na een naamsverandering nu door het leven gaat als Signify, daalde 2,2 procent vanwege een ex-dividend notering.

Unibail-Rodamco kreeg donderdag voor al zijn agendapunten goedkeuring van de jaarvergadering, waaronder voor de overname van Westfield. Het aandeel won 0,2 procent.

NN Group won 0,3 procent na vrijgave van cijfers. Dit bleek reden voor KBC Securities om het koersdoel voor de verzekeraar te verhogen van 41,00 naar 42,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De hogere kostenbesparingen vielen in de smaak. Ervan uitgaande dat er niet snel een nieuwe grote overname aankomt, gaat de Zwitserse zakenbank UBS ervan uit dat NN dit jaar nog voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen kan inkopen, wat vanaf 2019 zou kunnen worden opgeschroefd naar 300 miljoen euro per jaar.

In de AMX won AMG 4,7 procent, gevolgd door Fugro en Flow Traders met winsten van respectievelijk 2,6 procent en 2,4 procent. Aperam was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler.

Onder de kleinere aandelen verloor bouwer VolkerWessels 2,2 procent na vrijgave van resultaten die door analist Edwin de Jong van NIBC als niet sterk werden bestempeld. Het eerste kwartaal is vanwege seizoenseffecten echter geen heel belangrijk kwartaal voor de bouwer, meent de analist.

Pharming maakte een koersval van 9,2 procent na rapportage van een nettowinst in het eerste kwartaal. Het was voor het eerst dat het biotechbedrijf een nettowinst kon laten zien.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.727,37 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2018 12:07 ET (16:07 GMT)